ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ VESPA


H AΦΟΡΜΗ

Η Ελλάδα με vespa ή η vespa στην Ελλάδα ; 
Δεν ξέρω πως να ξεκινήσω γιατί υπήρξαν και τα δύο αλληλένδετα. Έγραψαν εποχή, σαν μεταπολεμική αναγκαιότητα, σαν ιδεολογία, σαν εναλλακτικός τρόπος ζωής.
Πάντως η παρόρμηση για να ασχοληθώ με το θέμα αυτό, προέρχεται από την επιθυμία μου να σας παρουσιάσω έναν άλλο τρόπο ταξιδιού για να γνωρίσει κανείς αυτόν τον τόπο. 
Αναφέρομαι στο σκούτερ θρύλο που έγραψε και γράφει ιστορία παγκοσμίως. Το δίκυκλο σκούτερ που εκφράζει ένα τρόπο ζωής. Που δεν έπαψε να εντυπωσιάζει με το σχήμα και τις γραμμές του, παρά τα 67 χρόνια ζωής του και δεν ξεπεράστηκε ποτέ.. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις χώρες της γης, το χρησιμοποίησαν σαν μεταφορικό μέσο, για εκδρομές και καθημερινή μετακίνηση. 
Χιλιάδες vespa clubs υπάρχουν από την εμφάνιση των πρώτων μοντέλων. Η vespa χρησιμοποιήθηκε σε εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες, με αποτέλεσμα την καθιέρωση της και σαν ''μόδα'', όχι όμως εφήμερη αλλά διαρκή. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεγάλες συναντήσεις vespa, στην Ευρώπη και σε όλη τη γη. 
Πριν όμως σας παραθέσω επιλεγμένες εικόνες από ταξίδια στην Ελλάδα, πρέπει να σας παρουσιάσω κάποια ιστορικά στοιχεία γι'αυτό το ιστορικό πλέον σκούτερ.

TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ        (http://goo.gl/vDylXd)             
1950


Κατασκευάστηκε το 1946 για να καλύψει τις μεταπολεμικές ανάγκες της καθημερινότητας. Από το σχήμα της ονομάστηκε ''σφίγγα" και στα ιταλικά ''vespa''.Έτσι γεννήθηκε ένας θρύλος που κρατάει μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της PIAGGIO της εταιρείας που παράγει τη vespa ... (http://goo.gl/vDylXd)
<<...H Vespa δεν αποτελεί μόνο ένα φαινόμενο αγοράς. Αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας. Στα χρόνια της "Dolce Vita" η Vespa έγινε συνώνυμο με την έννοια του σκούτερ, ξένοι δημοσιογράφοι περιέγραψαν την Ιταλία σαν τη "χώρα της Vespa" ενώ ο ρόλος της Vespa στη κοινωνική ιστορία, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό, φαίνεται από τη συμμετοχή της σε εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες. Και πρόκειται για την ίδια ιστορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.1953. Η Audrey Hepburn και ο Gregory Peck
στο φίλμ ''Διακοπές στη Ρώμη"
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Vespa με την Audrey Hepburn και τον Gregory Peck στο φιλμ "Διακοπές στη Ρώμη" (1953), ήταν μόνο η αρχή για μια σειρά από διεθνή φιλμ με διάσημους ηθοποιούς που εμφανίστηκαν μαζί της στη διεθνή φιλμογραφία με φιλμ όπως η “Quadrophenia”, το “American Graffiti”, ο “ταλαντούχος Mr. Ripley”, τα “102 σκυλιά Δαλματίας”, το “Αγαπημένο Ημερολόγιο”, Interperter κ.α.
Σε φωτογραφίσεις, φιλμς και στο σανίδι η Vespa υπήρξε ο " ταξιδιωτικός σύντροφος" για επώνυμους όπως οι Raquel Welch, Ursula Andress, Geraldine Chaplin, Joan Collins, Jayne Mansfield, Virna Lisi, Milla Jovovich, Marcello Mastroianni, Charlton Heston, John Wayne, Henry Fonda, Gary Cooper, Anthony Perkins, Jean-Paul Belmondo, Nanni Moretti, Sting, Antonio Banderas, Matt Damon, Gérard Depardieu, Jude Law, Eddie Murphy, Owen Wilson, Nicole Kindman...>>

Διαφημιστική αφίσα της δεκαετίας 1950Στην Ελλάδα η vespa έχει γράψει ανάλογη ιστορία. Μαζί της μεγάλωσαν χιλιάδες Έλληνες από την δεκαετία του '50 και μετά.  Χρησιμοποιήθηκε σε εκδρομές, καθημερινές μετακινήσεις, σε γάμους, στις διακοπές και δημιούργησε ένα τρόπο ζωής. ΟΙ βέσπες με τα ζευγαράκια, διακοσμούσαν τις ερημικές παραλίες, τις ταπεινές πλατείες, τις γειτονιές με τους χωματόδρομους και τα σπιτάκια μια σταλιά, τις αυλές με τα γιασεμιά. Τις ''καβαλούσαν'' κύριοι με κουστούμια, γυαλισμένα παπούτσια και μαντηλάκι στη τσέπη και κυρίες με φουστάνια φουρό καθισμένες πλάγια.  Σήμερα στη Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες club και συνεχίζει, κυριολεκτικά να λατρεύεται από παλιούς αλλά ιδιαίτερα από τους νεότερους. 
________________________________________________________________________                                               ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΒΕΣΠΑΣ


Την δεκαετία του '50, ήταν τέτοια η φήμη της βέσπας που απέκτησε και τραγούδι.
Το 1956 ο Φώτης Πολυμέρης, συνθέτης και τραγουδιστής πολλών γνωστών τραγουδιών και ιδιοκτήτης βέσπας, έγραψε το θρυλικό τραγούδι, ''Το βεσπάκι το κορίτσι μου κι'εγώ'' (http://goo.gl/q0732R). 
Με τους στίχους του απεικονίζεται η ζωή της εποχής εκείνης και η εξάρτηση από αυτό το μέσο μετακίνησης, αφού τα αυτοκίνητα ήταν προνόμιο λίγων.
______________________________

''Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ
ένα τρίο, μια παρέα αγαπημένη, 
επερνούσαμε ζωή ευτυχισμένη
Δεκαετία 1950. Ο τραγουδιστής και συνθέτης Φώτης Πολυμέρης με τη βέσπα του. 
τη χαρά έχοντας πάντα οδηγό.
Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.

Έτσι αχώριστοι κι οι τρεις μας ρε παιδιά
επεράσαμε ένα φίνο καλοκαίρι
πριν το χωρισμό ο χειμώνας να μας φέρει
εγλεντήσαμε τρελά το ομολογώ.
Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.

Με το πρώτο του χειμώνα το βοριά
το βεσπάκι μου χαλάει το καημένο
το κορίτσι μ` απαρνιέται θυμωμένο                       
μες στο κρύο και στη λύπη να ριγώ       
κι απ` το τρίο, μόνος έμεινα εγώ.

Μα το θάρρος μου δε χάνω στη ζωή
το βεσπάκι μου θα το επισκευάσω
και κορίτσι άλλο πιο όμορφο θα πιάσω
να γλεντάμε όπως πάντα εξηγώ.

Το βεσπάκι, το κορίτσι μου κι εγώ.''
______________________________________________________________________________

Από τη ταινία "La dolce vita" 
Ο John Wayne με τη vespa του.

Εκατομμύρια χλμ. έχουν διανυθεί με vespa, σε όλη τη γη επί 67 χρόνια, σε μακρινά ταξίδια, από απλά ταξιδιωτικά μέχρι περιπέτειας, από ασφάλτινες διαδρομές μέχρι χωματόδρομους της Αφρικής, Αμερικής και Ασίας, αποδεικνύοντας ότι αντέχει τα πάντα και παντού. Η απλότητα και η στιβαρότητα της μεταλλικής κατασκευής και της μηχανής της, της δίνουν αυτή την απεριόριστη δυνατότητα. 
_____________________________________________________________________________________________________

ΤΟ ΘΕΜΑ 


Παρουσιάζοντας λοιπόν έναν ''ιδιαίτερο'' ρομαντικό τρόπο ταξιδιού, αυτόν με vespa, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω, σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας, θέλοντας να δείξω ότι το ταξίδι, κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται απαραίτητα πανάκριβες υπερβολές, περιττές ανέσεις και χιλιάδων κυβικών δίκυκλες μηχανές. 
Η Ελλάδα με τα υπέροχα τοπία της, το εξαιρετικό κλίμα της και τους πολλούς επαρχιακούς μικρούς δρόμους της, προσφέρεται για μικρές ταχύτητες, που συνεπάγονται δυνατότητα απόλαυσης των διαδρομών, χωρίς κινδύνους. 
Άλλωστε αυτοσκοπός είναι το ταξίδι και οι υπέροχες ''ελληνικές'' αισθήσεις του ! 


Δεκαετία 1950. Ο μεγάλος φωτογράφος Τάκης Τλούπας, 
περιόδευσε και φωτογράφιζε την Ελλάδα με τη Vespa του.


1958, Κυψέλη, Αθήνα

____________________________________________________

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ VESPA...

Έχοντας διανύσει πολλά χλμ. στην Ελλάδα με VESPA, θα σας δείξω μερικές ομορφιές από τον υπέροχο αυτό τόπο.
Το αξεπέραστο με απαλές γραμμές design της είναι, θεωρώ, δεμένο με τα τοπία και συνυπάρχει με αυτά στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Γι'αυτό τοποθετείται μέσα στο θέμα σαν συμπλήρωμα του. 
Οι εκδρομές πραγματοποιήθηκαν με VESPA, PX200E κατασκευής του 1987, με μηχανή 200cc.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 95
______________________________________________________________________________________________________________________________________________ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

ΙΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΠΑΡΝΗΘΑ - ΑΓ.ΠΕΤΡΟΣ. Με τη vespa του φίλου και συνταξιδιώτη, Βασίλη Γεωργάτου με ιστορικό χιλιάδων χλμ. 
ΑΙΓΙΝΑ

ΑΙΓΙΝΑ


ΑΙΓΙΝΑ - ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣΧΑΝΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ

ΧΑΝΙΑ

ΧΑΝΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ

ΧΑΝΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ - ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΗΛΙΟ - ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ.  Η κόκκινη vespa ανήκει στον Λαρισαίο περιηγητή της Ευρώπης, Κώστα Γράντη.

ΠΗΛΙΟ
ΠΗΛΙΟ - ΑΓ.ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΗΛΙΟ

ΠΗΛΙΟ. Στο βάθος ο ΒΟΛΟΣ.  Μαζί με τον Λαρισαίο περιηγητή της Ευρώπης, Κώστα Γράντη.
ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ

ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ)

ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ)
ΠΡΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ)
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - ΤΟ ΟΡΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ
ΕΥΤΑΝΙΑ - ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΓΔΟΒΑ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ 

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΟΡΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ
ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ (ΥΨΟΜ.1600 Μ.)

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ (2099 Μ.)
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ 

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ 
ΑΤΤΙΚΗ - ΠΡΟΣ ΣΟΥΝΙΟ

ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΠΑΤΡΑ - ΛΙΜΑΝΙ
ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ

ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ - ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ - ΠΡΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟ, ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΣΕΡΡΕΣ ΠΡΟΣ ΔΡΑΜΑ - ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΛΕΣ

ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΣΕΡΡΕΣ ΠΡΟΣ ΔΡΑΜΑ 
ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΡΥΜΩΝΑ

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΡΥΜΩΝΑ
Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ
ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

ΤΕΜΠΗ 

ΤΕΜΠΗ
ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ - ΩΡΕΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΩΡΕΟΙ 

ΑΙΔΗΨΟΣ - ΧΑΛΚΙΔΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΙΟΣ

ΙΟΣ


ΙΟΣ
ΙΟΣ
ΝΑΞΟΣ - ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΑΝΝΑΣ
ΜΕΓ. ΠΕΥΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΑΞΟΣ - ΑΓ.ΑΝΝΑ

ΔΑΣΟΣ ΦΟΛΟΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΣΑΜΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
ΝΑΥΠΛΙΟ

ΓΥΘΕΙΟ

ΠΥΛΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΙΟ

ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΠΑΡΝΩΝΑ 
ΝΑΥΠΛΙΟ
2 σχόλια:

  1. Είναι σπουδαίο να 'βλέπεις' και να αισθάνεσαι τους ήχους και τα χρώματα... η ζωή σου ΄μοσχοβολά' αισιοδοξία! Αυτό διδάσκει από το blog αυτό ο δημιουργός του. Το ευχαριστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο σ'ευχαριστώ για τα ''υπέρτατα'' σχόλια σου. Αλλά ποτέ δεν θα φθάσω την απόλυτη φωτογραφική σου οπτική.

      Διαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.