ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ''ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ'' - ΚΡΙΚΕΛΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Το ελληνικό ορεινό ανάγλυφο καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δημιουργεί τοπία με μεγάλη ποικιλία. Βουνά, ποτάμια, λίμνες, χαράδρες, καταρράκτες αποτελούν πεδία για εξερεύνηση ανεξάντλητα. Η ευτυχία του να ζούμε σ'αυτό τον τόπο, απαιτεί να διαφυλάξουμε ότι υπάρχει γύρω μας και να το κάνουμε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Αυτός είναι και ο στόχος αυτού του ιστολόγιου.

Η Ελλάδα έχει πολλούς καταρράκτες γνωστούς και άγνωστους. Η ομορφιά τους διαφέρει μόνο στα τοπία και τα σχήματα που δημιουργούν, αποτελώντας ένα μέρος του μαγευτικού συνόλου που λέγεται Ελλάδα. Ενός τόπου που δεν του λείπει σχεδόν τίποτα από το φυσικό σύνολο επί της γης. 

Οι πολλοί ελληνικοί καταρράκτες σε μεγάλο βαθμό αγνοούνται, εκτός αυτών που βρίσκονται κοντά σε προσβάσιμα σημεία. Για να απολαύσει κανείς τους υπόλοιπους πρέπει να περπατήσει λιγότερο ή περισσότερο, να διασχίσει πάντα με τα πόδια, φαράγγια, βουνά και ποτάμια. 

Μετά λοιπόν την ανάρτηση για την παρουσίαση των άγνωστων καταρρακτών της ΝΕΜΟΥΤΑΣ Ηλείας (βλέπε σχετική ανάρτηση : http://goo.gl/0keOeg), θα μεταφερθούμε στην Ευρυτανία και θα σας παρουσιάσουμε κάποιους άλλους καταρράκτες περισσότερο γνωστούς.

Στην καταπράσινη ορεινή Ευρυτανία, κοντά στο χωριό Δολιανά ή Στουρνάρα ( http://goo.gl/ea5nMl ), στους πρόποδες του βουνού Καλιακούδα και μέσα στον ποταμό Κρικελλιώτη (Κρικελλοπόταμο), βρίσκεται ένα από τα στενά κατακόρυφα φαράγγια του ποταμού. Στη μία πλευρά του και σε μήκος περίπου 70-80 μέτρων δημιουργείται ένας συνεχόμενος καταρράκτης, σχηματίζοντας μια τεράστια ''κουρτίνα''. 
Τα νερά προέρχονται από πηγές του βουνού Καλιακούδα, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο Κρικελλοπόταμος.  Δεν έχουν συνεχή ροή, αλλά διαχέονται και έτσι σχηματίζουν ένα υπέροχο θέαμα μόνιμης βροχής. Επειδή η πτώση των νερών είναι συνεχής, επικράτησε η σχετική λαϊκή ονομασία ''Πάντα βρέχει''.

Ας δούμε λοιπόν μαζί με τους καταρράκτες του ''Πάντα βρέχει'' και εικόνες από μια διάσχιση του Κρικελλοπόταμου. Οι εντυπωσιακές εικόνες, τα δεκάδες περάσματα μέσα στο ποτάμι, ακόμη και κολυμπώντας, ανάμεσα σε θεόρατες κατακόρυφες πλαγιές, οι παλιές κρεμαστές γέφυρες μιας άλλης Ελλάδας των ορεινών οικισμών, συνέθεσαν μια μαγευτική πορεία. 
Η  οκτάωρη πορεία διάσχισης του Κρικελλοπόταμου, ξεκίνησε από παραποτάμια τοποθεσία κοντά στο χωριό Δολιανά και κατέληξε στην τοποθεσία ''Διπόταμα''.
( Οργάνωση, ΕΟΣ Αχαρνών, 13-7-2013,  http://www.eosacharnon.gr/ )

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για να πλησιάσει κανείς τους καταρράκτες χρειάζεται κάποιον που να γνωρίζει τον τόπο και να περπατήσει ή να κολυμπήσει με κατάλληλο εξοπλισμό, και σε επιλεγμένα σημεία του. Φυσικά το ποτάμι δεν είναι προσβάσιμο όλες τις εποχές. Ιδιαίτερα σε ημέρες τοπικών ή κοντινών βροχοπτώσεων είναι επικίνδυνο.  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Info- Καρπενήσι  :  http://goo.gl/lZmP4D
ΧΑΡΤΗΣ :  http://goo.gl/ea5nMl 
Διάσχιση ποταμιών : http://www.rivertrekking.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 43


Η συνολική πεζοπορική διαδρομή, από το Μεγάλο Χωριό, διάρκειας 14 ωρών σε δύο ημέρες.
Το πέρασμα του  Κρικελλοπόταμου μέχρι τη θέση Διπόταμα διήρκεσε 8 ώρες .          (χάρτης, Γιάννης Κουφαλιτάκης)


                                                                                                         Το Βελούχι όπως φαίνεται κατά την ανάβαση της Καλιακούδας από το Μεγ. Χωριό.Η χαράδρα του Κρικελλοπόταμου και η περιοχή των καταρρακτών ''Πάντα βρέχει''  (δεξιά κάτω)

Τα βουνά των Κραβάρων στην ορεινή Ναυπακτία, από το διάσελο της Καλιακούδας.

Κατασκήνωση δίπλα στον Κρικελλοπόταμο.


Κρεμαστή γέφυρα μιας άλλης εποχής.Το στενότερο πέρασμα (Φωτ. Γ.Νταβάκος)

 (Φωτ. Γ.Νταβάκος)
Το στενότερο αυτό σημείο του ποταμού διασχίζεται κολυμπώντας. (Φωτ. Γ.Νταβάκος)

Τεράστιες καλλιτεχνικές γεωλογικές συμπιέσεις  (Φωτ. Γ.Νταβάκος)


Το στενότερο πέρασμα. Εδώ απαιτείται κολύμπι.

Κρεμαστή γέφυρα προς την έξοδο κοντά στην τοποθεσία  Διπόταμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.