ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ (1) - ΛΙΜΝΗ ΔΥΣΤΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ_
Συνεχίζοντας την προσπάθεια προβολής άγνωστων, κυρίως, περιοχών της Ελλάδας, θα παρουσιάσουμε μια άγνωστη λίμνη στην Εύβοια. 
Τη λίμνη του ΔΥΣΤΟΥ.
Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, στην ΝΑ Εύβοια υπάρχει αυτή η λίμνη που οι περισσότεροι την αγνοούν, γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε με την ανάδειξη και την διατήρηση της. Η απληστία των ανθρώπων καταστρέφει σιγά σιγά, ένα βιότοπο για να επεκτείνει τις καλλιέργειες, αγνοώντας την τοπική και ευρύτερη σημασία της ύπαρξης βιότοπων για την ίδια τη ζωή μας.

Η λίμνη του ΔΥΣΤΟΥ, έχει σήμερα συρρικνωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της έχει καλυφθεί από αυτοφυή καλάμια, και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ένα μικρό τμήμα της, σαν από πείσμα, αντίθετα με την ανθρώπινη παρέμβαση, αποτελεί ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και ενεργό βιότοπο.
Βρίσκεται στην ΝΑ Εύβοια, ( χάρτης - http://goo.gl/EUqkbq ) κοντά στο Αλιβέρι. Έχει έκταση περ. 5 τ.χλμ. και έχει βάθος περ. 6 μέτρα.
Λέγεται ότι οι αρχαίοι σφράγισαν κάποια καταβόθρα και έτσι σχηματίστηκε η λίμνη. Κατόπιν οι κάτοικοι της ομώνυμης αρχαίας πόλης και νεότεροι, προσπάθησαν να την αποξηράνουν. Ότι δεν έγινε επί χιλιάδες χρόνια, πραγματοποιείται σήμερα με την χρήση των νερών της και την επέκταση των καλλιεργειών.  

Η λίμνη του ΔΥΣΤΟΥ είναι υποψήφια για ένταξη στο πρόγραμμα NATURA και είναι ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Η λίμνη πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη των Δρυόπων, ΔΥΣΤΟΣ, όνομα που έχει και το ομώνυμο τοπικό χωριό μέχρι σήμερα. Διασώζονται ερείπια παλαιού οικισμού με το κτίριο του μεγαλοϊδιοκτήτη της περιοχής, πολιτικού Α.Κοντόσταυλου (1856), την οποία είχε αγοράσει από τους Τούρκους. Στον λόφο ''Καστρί'' υπάρχουν ερείπια αρχαίας ακρόπολης και νεότερου πύργου.

Αξίζει λοιπόν να δούμε μια άγνωστη λίμνη της ελληνικής γης και την ευρύτερη χερσαία περιοχή της, με την ιδιαίτερη γοητεία της, όπως περιέγραφε μια άλλη λίμνη του νησιού του, της Σκιάθου, ο μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο μυθιστόρημα του ''Ολόγυρα στη λίμνη'' 
<<...ο περιβάλλων ποτέ με χλοερόν πλαίσιον την γαλινιώσαν λίμνην, την αντανακλώσαν εις τα νερά της το αίθριον κυανούν...>> 
___________________________________________
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Δήμος Κύμης - Αλιβερίου - http://goo.gl/VzCsjq
Βικιπέδια - http://goo.gl/31mNmW
Ζάρακες Εύβοιας - http://goo.gl/cFQFex
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - http://goo.gl/aep0yk

Φωτογραφίες : 30

________________________________________________


Η λίμνη καλυμμένη από καλάμια. 
Ορχιδέα

Στον λόφο ''Καστρί'' υπάρχουν ερείπια αρχαίας ακρόπολης και νεότερου πύργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.