ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ - TOURKOVOUNIA HILLS OF ATHENS

Κυριολεκτικά μέσα στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένα κομμάτι - απομεινάρι, από το παλιό φυσικό τοπίο της Αττικής, οι λόφοι των Τουρκοβουνίων. 
Από το ''πάλαι ποτέ'' αττικό τοπίο της αρχαιότητας, έχουν απομείνει κάποια δείγματα του. Ένα απ΄αυτά είναι οι τρεις λόφοι των Τουρκοβουνίων αν και αλλοιωμένοι από παντός είδους και φαντασίας, ανθρώπινες παρεμβάσεις και σχεδόν αποκομμένοι μεταξύ τους. 
Ας δούμε λοιπόν, με μια άλλη ματιά, άλλο ένα ''άγνωστο'' κομμάτι της Αττικής. Απ'αυτά που λίγοι απολαμβάνουν αλλά ανήκουν σε όλους.
________________________________________________________________________________________________________________________

Στο βιβλίο - μελέτη του Ν.Νέζη, ''ΤΟΠΟΝΥΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ'', αναφέρονται :

''Τουρκοβούνια
Λοφοσειρά μεταξύ Γαλατσίου - Φιλοθέης και Ψυχικού. Έχει τρεις κύριες κορυφές 304μ. στα βόρεια, 338μ. στο μέσον όπου και λατομεία, και 321μ. στα νότια όπου το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία. Αναφέρονται Τουρκοβούνια από τον Ραγκαβή (Τα Ελληνικά - 1853), Τουρκοβούνι από τον C. Bursian (1862), Turko - Vuni & Turkovuni στους χάρτες του Kaupert (IV, 1882 & V, 1883 & 1904), των Ελευθερουδάκη - Μπαρτ (1912) και στο χάρτη του Σαρρή/Σιδέρη (1930) και Τουρκοβούνια από τους Lepsius - Βουγιούκα (1906) και στους χάρτες της Σχολής Ευελπίδων (1904), του Ελευθερουδάκη (1923) και των Γρήγουρα - Καλαποθάκη (1929), καθώς και στο Φ.Ε.Κ. 1361Δ/1996. Στη βόρεια κορυφή (304μ.) υπάρχουν ίχνη αρχαίου βωμού (Διός Αγχεσίου;) ή φρυκτωρίας ή βάσης αγάλματος (Αρχαιολ. Εφημ.- 1920). Πιθανώς είναι ο Αγχεσμός των αρχαίων (E. Arrigoni - 1970). Στη βόρεια απόληξη της κορυφής (304μ.) βρίσκονται λείψανα του Αδριάνειου υδραγωγείου που έχουν χαρακτηριστεί (ράχη και υδραγωγείο) αρχαιολογικός χώρος (Φ.Ε.Κ. 35Β/1962). Αναφέρεται (λανθασμένα) Βριλησσός (Τουρκοβούνια) στο Φ.Ε.Κ. 191Α/1954, καθώς και Λόφοι Σωτήρος στο Φ.Ε.Κ. 82Α/1970.''
_________________________________________________________________________________________________

Ο κεντρικός λόφος, είναι διάσπαρτος από διαφόρων ειδών ερειπωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και κοιλώματα παλιών λατομείων. 
Ο νότιος λόφος, που ονομάζεται, σήμερα, ''Αττικό Άλσος'', έχει αναδασωθεί και χωρίζεται από τον κεντρικό λόφο, με περιφερειακό δρόμο. Είναι και αυτός διάσπαρτος από διαφόρων ειδών εγκαταστάσεις, αθλητικές και αναψυχής, αυθαίρετα σπίτια και ένα μικρό μοναστήρι, του Προφήτη Ηλία.

Από τους λόφους αυτούς ο πιο εντυπωσιακός, από φυσική άποψη, είναι ο βόρειος, στην περιοχή ''Ομορφοκκλησιάς''. Έτσι ονομάζεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χαρακτηρίζει την περιοχή.  
Έχει αναδασωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και μαζί με τα απείραχτα φυσικά τμήματα του, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της Αττικής. Αυτό γιατί είναι στο κέντρο της Αθήνας, με περιμετρική εκπληκτική θέα, άγνωστης για πολλούς. 
Σ'αυτό έχει συμβάλει ιδιαίτερα ο Δήμος Γαλατσίου που έχει δημιουργήσει δασωμένο πρότυπο άλσος με αθλητικές δραστηριότητες. 

Από τα Β.Τουρκοβούνια μπορείς να δεις, τα βουνά Αιγάλεω, Ποικίλο, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό, μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού και την Αίγινα και Σαλαμίνα. Το ηλιοβασίλεμα σε όλες τις εποχές, δίνει εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Τα μονοπάτια και οι χωματόδρομοι σε κατευθύνουν σε άλλες εποχές, όπου τα πάντα μύριζαν χώμα και δασικό αέρα.
Αποτελεί ένα βοτανικό φυσικό κήπο με χλωρίδα μεγάλης ποικιλίας. Μερικά από τα φυτά του, θεωρούνται σπάνια και προστατευόμενα. 
Φαντάζει σαν ''νησί'' μέσα σε μια άσπρη ''θάλασσα'' κατοικιών. Είναι ένας τόπος που σε παρασύρει συναισθηματικά και σε μεταφέρει αλλού, σαν να μην είσαι μέσα στο κέντρο της πόλης. 

Αριστερά τα κεντρικά Τουρκοβούνια στην φυσική τους μορφή, πριν ισοπεδωθούν από τα λατομεία και τα νότια Τουρκοβούνια πριν δημιουργηθεί το Αττικό Άλσος. Διακρίνεται η Μονή Προφήτη Ηλία και σπίτια του Γαλατσίου, με χωματόδρομους, την δεκαετία 1950.  (Φωτ. αγνώστου).
___________________

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
___________________


Το ιστορικό της περιοχής, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Γαλατσίου και αναφέρει σε επιλεγμένα σημεία του ( http://www.galatsi.gov.gr/web/guest/city ) : 

     
1865. Πανόραμα της Αθήνας.
Από δεξιά, ο Υμηττός, ο Λυκαβηττός, τα Τουρκοβούνια και στο βάθος η Πεντέλη.
  "... Η περιοχή του Γαλατσίου και συγκεκριμένα τα Τουρκοβούνια κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Συγκεκριμένα, από την 4η χιλιετηρίδα π.Χ. και μετά οι προϊστορικοί συνοικισμοί της Αθήνας επεκτάθηκαν προς τα Τουρκοβούνια (στο βόρειο άκρο), το Χαλάνδρι, τη Ραφήνα και προς άλλες κατευθύνσεις. Κατά την περίοδο των ιστορικών χρόνων, οι προϊστορικοί οικισμοί μεταβάλλονται σε οργανωμένες κοινωνίες και έτσι δημιουργούνται οι κώμες και οι αρχαίοι) δήμοι. Τα Τουρκοβούνια υπάγονται στον αρχαίο δήμο Βατή όπου κατοικούσε η Αιγηίδα Φυλή και είχε προστάτη τον Ηρακλή.

Επειδή η περιοχή γύρω από τα Τουρκοβούνια ήταν πολύ εύφορη με άφθονα νερά, τόσο οι αρχαίοι Αθηναίοι, όσο και οι μεταγενέστεροι, είχαν εκεί τα κτήματά τους και τα κοπάδια τους. Τα Τουρκοβούνια αναφέρονται πρώτη φορά με το όνομα ''Αγχεσμός'' από τον Παυσανία στα Αττικά, τονίζοντας ότι το ξόανο του θεού Δία (Διός άγαλμα Αγχεσμίου) βρίσκεται εκεί. Λέγεται ότι από εκεί ο Δίας έριχνε τους κεραυνούς. Το όνομα «Αγχεσμός» είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις άγχη που σημαίνει πλησίον και εσμός που σημαίνει αυτός που εξορμά δυνατά. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το βουνό ήταν γεμάτο φυσικούς κινδύνους (κακός καιρός, άγρια ζώα κτλ), και ότι ήταν επίσης κρησφύγετο ληστών οι οποίοι κρύβονταν στις σπηλιές και κατέβαιναν και λήστευαν την πόλη.

Το 1932 ανακαλύφθηκαν στο βόρειο άκρο του βουνού ίχνη αρχαίου βωμού. Στην "Ιστορία των Αθηνών" του Διονυσίου Σουρμελή αναφέρεται ότι στο βουνό βρισκόταν το Άλσος των Ευμενίδων, το μέρος δηλαδή όπου οδηγήθηκε ο Οιδίποδας από την κόρη του Αντιγόνη για να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματα της οικογένειας των Λαβδακιδών και να δικαστεί. Το βουνό διατήρησε το αρχαίο όνομά μέχρι τον 3ο - 5ο αιώνα μ.Χ. οπότε ο λόφος μετονομάστηκε σε Λυκοβούνια προφανώς από τους λύκους που υπήρχαν εκεί ή από το φως που έλουζε το βουνό (λύκος=φως). Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα το πήρε από τον Λύκο, γιο του βασιλιά της Αττικής, Ερεχθέα, στον οποίο ο πατέρας του άφησε κληρονομιά τον λόφο. Την σημερινή ονομασία Τουρκοβούνια, την πήρε τον 15ο αιώνα επειδή αποτελούσε οχυρό των Τούρκων το 1456.

1920. Ο Ιλισσός ποταμός, ο Λυκαβηττός και τα Τουρκοβούνια (Αττικό Άλσος).
Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια στην περιοχή των Τουρκοβουνίων, χτίζουν τις οικίες τους Ρωμαίοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι, αλλά δεν υπάρχουν οργανωμένα χωριά στην περιοχή. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η γη συγκεντρώνεται στους λίγους. Εκείνη την εποχή ο Αλέξιος ο Κομνηνός στέλνει 12 άρχοντες/αρχοντικές οικογένειες στην Αττική. Μία από αυτές τις οικογένειες ήταν και οι Μπενιζέλοι στους οποίους περιήλθε η ιδιοκτησία της περιοχής των Τουρκοβουνίων και της Ομορφοκλησιάς...

...Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή της Ομορφοκλησιάς και του Αγχεσμού, μένουν μόνο βοσκοί, και κατά την διάρκεια της Επανάστασης τα Τουρκοβούνια γίνονται λημέρι Αρματολών και Κλεφτών.
Μέχρι το 1925 περίπου, η περιοχή αποτελεί τόπο εξοχής για πολλούς Αθηναίους ... 
Τα πεύκα των Τουρκοβουνίων διατηρούν μέχρι το 1941 την πυκνή τους βλάστηση οπότε και μεγάλο μέρος του δάσους γίνεται καυσόξυλα για να ζεσταθούν όχι μόνο οι Γαλατσιώτες αλλά και πολλοί Αθηναίοι. Τα Τουρκοβούνια φιλοξενούν μέλη αντιστασιακών οργανώσεων στον αγώνα κατά των Γερμανών..."  

1900. Το Ψυχικό και η Πεντέλη από τα υψώματα των Τουρκοβουνίων.Το Αδριάνειο υδραγωγείο το 1942. (προσφορά Διονύση Άννινου)

                                           
_____________________________________________________________________
     ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΝΕΖΗΣ : ''ΤΟΠΩΝΥΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ'', Αθήνα 2013, Εκδόσεις ''Ανάβαση''.
ΓΑΛΑΤΣΙ  (Βικιπαίδεια, http://goo.gl/KPZ0w2 )
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ - ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ (http://goo.gl/f9HxWA)
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ  ( http://goo.gl/OkW37p )
ΑΤΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ( http://goo.gl/y6vwU3 )
ΧΑΡΤΗΣ : (http://goo.gl/bB7c8z)

     Φωτογραφίες : 72
_____________________________________________________________________

ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
_____________________________________________________________________Με θέα την Πάρνηθα.


Η Ομορφοκκλησιά, και τα Β.Τουρκοβούνια στο βάθος.Με θέα την Πεντέλη.

Ίχνη αρχαιοτήτων στην κορυφή των Β.Τουρκοβουνίων. 

Αξιοποίηση παλιάς δεξαμενής με έργο τέχνης. Βρίσκεται στην πλευρά του Ψυχικού
με θέα τον Υμηττό.


Τα Β.Τουρκοβούνια και το Ψυχικό, από το κεντρικό τμήμα.
Κοντά στην κορυφή.
Το κεντρικό και το νότιο τμήμα, του Αττικού Άλσους.


______________________________________________________________________

Η ''ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑ'' 
______________________________________________________________________

Είναι το μοναδικό βυζαντινό μνημείο όλης της περιοχής των Τουρκοβουνίων, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση και σήμερα διαχωρίζεται από τον απέναντι λόφο των Β.Τουρκοβουνίων, με την λεωφόρο Βεϊκου. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Άλσους Γαλατσίου. 
Η ομορφιά της αρχιτεκτονικής του, απεικονίζεται στο όνομα που του αποδόθηκε. Η ''Ομορφοκκλησιά'' είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. 

Στην ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ αναφέρεται : 

'' Ο Άγιος Γεώργιος, η επίσης λεγόμενη Όμορφη Εκκλησία ή Ομορφοκκλησιά είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στο Γαλάτσι, αρχικά στο κτήμα της οικογενείας Βεΐκου. Είναι κτισμένη επάνω σε αρχαιότερα θεμέλια, όπως μαρτυρούν παλαιοχριστιανικά γλυπτά και τείχη. Ο ναός αποτελείται από τρία μέλη: Τον κυρίως ναό, ένα παρεκκλήσι και έναν νάρθηκα. Ο κυρίως ναός χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι ρυθμού εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Εσωτερικά είναι σκεπασμένος με τοιχογραφίες, όπως και ο νάρθηκας. Το παρεκκλήσι κτίστηκε τον 13ο ή 14ο αιώνα, ενώ ο νάρθηκας είναι μεταγενέστερος και κτίστηκε τον 15ο ή 16ο αιώνα.''

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
_____________________
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ,  (http://goo.gl/uB6afn)
ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΓΑΛΑΤΣΙ,  (http://goo.gl/uB6afn)


Όπως βλέπετε, ''...Είναι κτισμένη επάνω σε αρχαιότερα θεμέλια, όπως μαρτυρούν παλαιοχριστιανικά γλυπτά και τείχη...''


_______________________________________________________________________
ΤΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΩΝ
_______________________________________________________________________


Η περίφημη και σπάνια ΦΡΙΤΙΛΑΡΙΑ  
(που ονομάζεται και ''μαύρη τουλίπα'' ), 
φωτισμένη από τον χειμωνιάτικο ήλιο.

Οι λόφοι των Τουρκοβουνίων, στις περιοχές που δεν υπάρχουν ανθρώπινες παρεμβάσεις, είναι διάσπαρτοι από αγριολούλουδα, μερικά από τα οποία είναι σπάνια. 
Σας παρουσιάζω μερικά από αυτά χωρίς τις ακριβείς επιστημονικές ονομασίες τους, γιατί αυτό, θεωρώ, αφορά τους ειδικούς.
Ίσως υπάρχουν και άλλα άγνωστα που εμφανίζονται σε διάφορες εποχές. Η παρουσία τους και μόνο απαιτεί να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές ''ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ''. 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! 
ΜΗΝ ΚΟΒΕΤΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ  !!!

 ΦΡΙΤΙΛΑΡΙΑ  

ΟΡΧΙΔΕΑ (μέγεθος περ. 1.5 εκατ.)

ΙΡΙΔΑ
ΦΡΙΤΙΛΑΡΙΑ

ΟΡΧΙΔΕΑ (μέγεθος περ. 1,5 εκατ.)

ΟΡΧΙΔΕΑ (μέγεθος περ. 1,5 εκατ.)

ΟΡΧΙΔΕΑ (μέγεθος περ. 1,5 εκατ.) 
ΟΡΧΙΔΕΑ (μέγεθος περ. 1,5 εκατ.)

ΟΡΧΙΔΕΑ (μέγεθος περ. 1,5 εκατ.)ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
ΙΡΙΔΕΣ

ΙΡΙΔΕΣ


_______________________________________________________________________
ΝΟΤΙΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ - ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

_______________________________________________________________________Ο Λυκαβηττός και η Ακρόπολη από το νοτιότερο άκρο του Αττικού Άλσους.
Η θέα προς τον Πειραιά.

Ο Λυκαβηττός και Σαρωνικός (φωτ. Ν.Νέζης)


Ένα από τα λίγα μονοπάτια των Ν.Τουρκοβουνίων.

Με θέα τον Υμηττό.

Αριστερά το όρος Αιγάλεω και δεξιά το Ποικίλο. 

Το θέατρο του Αττικού Άλσους, μέσα στο κοίλωμα παλιού λατομείου.
Τα κεντρικά Τουρκοβούνια που τα χωρίζει ο περιφερειακός δρόμος Γαλατσίου.


Το σπήλαιο του Αττικού Άλσους.

Η Μονή Προφήτη Ηλία του Αττικού Άλσους, με την Πάρνηθα στο βάθος. (φωτ. Ν.Νέζης)
Η γυναικεία  Μονή Προφήτη Ηλία κτίστηκε το 1939. Ήταν το πρώτο κτίσμα στην κορυφή των Ν.Τουρκοβουνίων. 1 σχόλιο:

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.