ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

ΓΡΑΦΙΚΑ ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - SMALL PICTURESQUE PORTS OF ATTICA -Βάρκες πολύχρωμες, μικρές, μέτριες, μεγάλες, που αντανακλούν στα γαλάζια νερά, κάβοι, μυρωδιές μπογιάς, σχοινιά, αυτοσχέδια καρνάγια, σημαιούλες και μια ησυχία θαλασσινή. Ακούγεται μόνο ο παφλασμός της βάρκας στο νερό.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα ταπεινό σκηνικό, ένα λιμανάκι με μικρές βάρκες. Ένα λιμανάκι χωρίς φανταχτερά κότερα με γυαλιστερά καταστρώματα και τεχνητά όνειρα, αλλά με ταπεινές όμορφες βάρκες και τρεχαντήρια με πολύχρωμα ξύλινα σκαριά, κάποιας ηλικίας. Μια νησιώτικη ομορφιά συγκεντρωμένη στα λίγα γραφικά λιμανάκια που έχουν απομείνει στην Αττική.
Άγνωστα για τους πολλούς και πολύ αγαπητά για αυτούς που απολαμβάνουν τις θάλασσες της Αττικής. Σαν να είναι σ'ένα νησάκι και δεν τους αγγίζει η πόλη, αλλά η ψυχή τους είναι εκεί, με τα βαρκάκια τους.

Τα άγνωστα γραφικά λιμανάκια της Αττικής, τα ''αποκούμπια'' ιδεολόγων ερασιτεχνών ψαράδων, που τα συντηρούν με μεράκι, γιατί είναι προέκταση της ψυχής τους.
Ανάλογα με το καιρό, ακούγονται οι ήχοι των μηχανών που σπρώχνουν τις βάρκες και τα όνειρα των ψαράδων μέσα στη θάλασσα, στα βαθιά και μετά ξαναγυρίζουν στο σπίτι τους. Σε κάποια λιμανάκια οι ψαράδικες παρέες, έχουν στήσει μικρά στέκια που περνούν ωραίες στιγμές, συντροφιά με τις αφηγήσεις και τα κεράσματα.

Ο ''Όρειος άνεμος'' λοιπόν που φθάνει μέχρι τη θάλασσα, διάλεξε να σας παρουσιάσει, κάτι ιδιαίτερο για θέμα. 
Τα ''ΓΡΑΦΙΚΑ ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ''.
Ιδιαίτερες λεπτομέρειες της Αττικής, που όσο και αν την έχουμε καταστρέψει, έχει άγνωστα πανέμορφα αισθητικά σημεία που τα ξεπερνάμε σαν να μην υπάρχουν, ή στην καλύτερη περίπτωση τα αγνοούμε. 
TKZ                                                                         

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : 57

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Το λιμανάκι του Κερατσινίου δεν το βρίσκεις εύκολα, ούτε φαντάζεσαι ότι υπάρχει. 
Ανάμεσα σε γιγάντια φουγάρα, σιλό, κτίρια, ιχθυόσκαλες, πελώρια καράβια, γερανούς, λάμπει σαν πολύχρωμο βαρκάκι στη θάλασσα. Στρίβεις δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, κατηφορίζεις και ξαφνικά το βλέπεις. 
Στολισμένο με δασάκι από πεύκα, φραγκοσυκιές και το γαλάζιο εκκλησάκι του. Ακριβώς όπως στα νησιά. Και με το μικρό καρνάγιο και την ταβερνούλα του. 
Όλη η περίσσια αγάπη που το αγκαλιάζει, απεικονίζεται στο μικρό εορταστικό βαρκάκι που το στολίζει για τις γιορτές των Χριστουγέννων, με την επιγραφή :
''Χρόνια πολλά λιμανάκι μου" !
_______________________________________________
ΧΑΡΤΗΣ :  http://goo.gl/maps/lVwWN
_______________________________________________


Η φραγκοσυκιά είναι ένα όμορφο απομεινάρι στα βράχια του λιμανιού.
Είναι η εικόνα που θυμίζει τον φυσικό περίγυρο, όταν δεν υπήρχαν βιομηχανικές κατασκευές. 


Μικρό καρνάγιο, δίπλα στις φραγκοσυκιές. 


Επιστροφή από το ψάρεμα...

...και το καθάρισμα της ψαριάς.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Λιμανάκι το ''όνειρο''. 
Ανάμεσα σε άψυχες πολυκατοικίες, που το περικυκλώνουν ασφυκτικά.  Δεν μπορούν όμως να εξαφανίσουν την ομορφιά του που ακτινοβολεί, περιτριγυρισμένο από τα αρχαία Κονώνεια τείχη, δείχνοντας την αρχαία καταγωγή του.
Με λιγοστές βαρκούλες ταπεινές και ερασιτέχνες ψαράδες που του δίνουν ζωή. Με αυτοσχέδιο καρνάγιο, όπου φρεσκάρουν, με προσωπική δουλειά, τα ξύλινα σκαριά για να τα ξαναρίξουν στα γαλάζια νερά του Σαρωνικού. 
Με το εκκλησάκι του Άη Νικόλα να του δίνει μια κυκλαδίτικη μορφή. Ένας όρμος συνώνυμος της αρχαίας γοητευτικής Αφροδίτης. 
______________________________________
ΧΑΡΤΗΣ : http://goo.gl/maps/rxW97
______________________________________Έτοιμο για πλεύση.Το μικρό καρνάγιο μυρίζει θάλασσα και φρέσκια μπογιά. Νησιώτικο σκηνικό. 
Τα Κονώνια τείχη μέσα στο λιμανάκι, συνδυάζουν την αρχαία με τη σύγχρονη αρμονία.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________Μικρό λιμανάκι Αλίμου, με ιστορία. 
Είναι κρυμμένο κι'αυτό μέσα σε μια ακτογραμμή γεμάτη από ένα συνονθύλευμα απρόσωπων κτιρίων και κατασκευών. 
Άλλο ένα ονειρεμένο ''κυκλαδίτικο'' λιμανάκι, στις παρυφές της απρόσωπης μεγαλούπολης. Ίσα που χωράει καμιά εικοσαριά βαρκούλες, αλλά πολύ περισσότερες ψυχές θαλασσινές. Οι ερασιτέχνες ψαράδες το φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα. 
Με το κιόσκι τους, το χριστουγεννιάτικο δεντράκι, τη σόμπα, τη νησιώτικη ατμόσφαιρα και με το αγνάντεμα του Σαρωνικού και της Αίγινας, ζουν στιγμές που ξεφεύγουν από τις γειτονιές τους και μεταφέρονται στο ''λιμανάκι το όνειρο''.

Όπως αναφέρεται και στο μικρό ιστορικό που βλέπουμε στο τζάμι, 

...''Οι προσφωνήσεις γίνονται χωρίς ονόματα. "Καπετάνιοι'' είναι όλοι, σαν τους παππούδες τους και τους πατεράδες τους. ΄Ηταν εκείνοι, μια παρέα ντόπιων ερασιτεχνών ψαράδων, που στις αρχές του αιώνα ανακάλυψαν αυτόν τον απάνεμο κόλπο για να ρίξουν άγκυρα. Στη δύση του ίδιου αιώνα τα παιδιά και τα εγγόνια τους παραμένουν εκεί ...  Σήμερα το μικρό λιμανάκι είναι πιο γραφικό από ποτέ...''
______________________________________
ΧΑΡΤΗΣ : http://goo.gl/maps/HWx4f
______________________________________Το ποταμάκι δίπλα στο λιμάνι. Ένας μικρός βιότοπος.
''ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ''
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1988
Οι εκβολές του μικρού ποταμού, δίπλα στο λιμανάκι.Η ''ΜΑΡΙΑ'' . Η ομορφιά του ξύλινου σκαριού της, μας μεταφέρει
στις παλιές δόξες του μικρού λιμανιού.

Δίπλα στο λιμανάκι.

Από το κιόσκι. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η παλιά ξύλινη βάρκα, η "ΜΑΡΙΑ''
και στο βάθος ο Σαρωνικός και η Αίγινα. Η απέραντη γαλάζια ομορφιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.