ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ - WILD FLOWERS OF GREECE - Ελληνικές Ορχιδέες, Greek Orchids (5).Ενδεικτικές ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Hellmut Baumann, ''Η Ελληνική χλωρίδα'', 1984. Έκδοση της ''Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσεως''
Wikipedia : http://goo.gl/SIAE97
Ορχιδέες της Ελλάδας : /http://www.greekorchids.gr
Ορχιδέες της Ελλάδας και οι βιότοποι τους : http://orchids-greece.blogspot.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : 57
_____________________________________________________________________________
ΓΕΝΙΚΑ

Οι εποχές περικλείουν διαφορετικά συναισθήματα. Επέλεξα λοιπόν εν μέσω φθινοπώρου να σας παρουσιάσω μια συλλογή που περιέχει τη χαρά της επερχόμενης άνοιξης. Μια αντίθεση που από μόνη της εγείρει το συναίσθημα της αναμονής για την εμφάνιση των χρωμάτων και του ανάλαφρου αέρα της. Μια συλλογή ονειρικών χρωμάτων και  σχημάτων που θα ακολουθήσουν τα επίσης αισθαντικά χρώματα του φθινοπώρου. Μην αφήνετε να σας ξεφύγουν μέσα από τα χέρια σας.

Ο συγγραφέας και ερευνητής της ελληνικής χλωρίδας, Hellmut Baumann, στο βιβλίο του ''Η Ελληνική χλωρίδα'', 1984, επισημαίνει ότι, 
<<...ο ταξιδιώτης που πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα εντυπωσιάζεται από γυμνά ορεινά τοπία, όπως και πολλοί Έλληνες, που τα θεωρούν άγονα και ξερά. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει, γιατί η φαινομενικά φτωχή βλάστηση, περιέχει μία από τις πλουσιότερες χλωρίδες, τουλάχιστον, της Ευρώπης...>> 

Πάνω από 6500 είδη - σύμφωνα με νεώτερες καταγραφές - περιλαμβάνει η ελληνική χλωρίδα, από τα οποία 750 περ. δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.  Παρά την καταστροφική και αυτοκτονική μανία του ανθρώπου, η σχέση αριθμού των ειδών της χλωρίδας και της ελλαδικής επιφάνειας, είναι έξι φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Ο αρχαίος Θεός Ζέφυρος.
Αναπαριστά τον δυτικό άνεμο και το ξύπνημα της άνοιξης, 

μεταφέροντας λουλούδια. Γλυπτό από την μετόπη των 
'' Αέρηδων''  στην συνοικία Πλάκα της Αθήνας 
(1ος αιώνας π.Χ.)
Η παραδεισένια ελληνική γη, είναι μία από τις πλουσιότερες σε ποικιλία βλάστησης περιοχές της γης. Η μεγάλη ποικιλομορφία στοιχείων της φύσης που συνυπάρχουν στην Ελλάδα, δημιουργούν έναν ατέλειωτο ζωγραφικό πίνακα. Βουνά, δάση, ποτάμια, λίμνες, νησιά, θαλάσσια πελάγη και κόλποι, συνθέτουν ένα τεράστιο πολυμορφικό βιότοπο. 
Να σκεφτείτε για παράδειγμα ότι μόνο, στον αδιάφορο για κάποιους Υμηττό, υπάρχουν περ. 650 είδη φυτών, από τα οποία 55 είναι ενδημικά. 
( βλέπε την σχετική ανάρτηση,  ''ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ - WILD FLOWERS OF GREECE - Όρος ΥΜΗΤΤΌΣ - Mt. Hymettus - http://goo.gl/bWIvN3 )
Στο βουνό αυτό έχουν καταγραφεί 40 είδη ορχιδέας, που αναλογικά με την έκταση του, είναι από τις υψηλότερες, σε πυκνότητα, παρουσίες στην Ευρώπη. Και αυτό δίπλα μας.

Μέσα σ'αυτό το περιβάλλον θα σας παρουσιάσω μια συλλογή από μερικές ΟΡΧΙΔΕΕΣ κορυφαίας ομορφιάς , που πολύ δύσκολα τις διακρίνεις και ακόμη περισσότερο τις ψάχνεις. Είναι τόσο μικρές (περ. 1 - 3 εκ.), που χάνονται μέσα στα μεγάλα φυσικά πεδία. Χρειάζεται πολύς χρόνος και υπομονή για να τις ανακαλύψεις.
Είναι οι παγκοσμίου φήμης και ομορφιάς ΟΡΧΙΔΕΕΣ.
Για να διακρίνεις τις εκπληκτικές λεπτομέρειες και τα χρώματα τους, πρέπει να χρησιμοποιήσεις την τεχνική της μακροφωτογράφισης. Οι άγριες ΟΡΧΙΔΕΕΣ είναι αυστηρά προστατευόμενα είδη και η συλλογή τους απαγορεύεται.
Οι ΟΡΧΙΔΕΕΣ  και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, αναφέρονται και στην αρχαία ιατρική, από τους Ιπποκράτη, Ασκληπιό, Θεόφραστο και Γαληνό. 
Είναι γνωστό το ΣΑΛΕΠΙ , ή Σερνικοβότανο, που θεωρείται από την αρχαιότητα φαρμακευτική ουσία, κατάλληλο για τον βήχα, άσθμα και στομάχι. Προέρχεται από διάφορους κονδύλους της οικογένειας Ορχεϊδες και ιδιαίτερα από το Orchis mascula. (βλ. http://goo.gl/cqhoKT ).  


___________________________________________________________________________
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Οι ΟΡΧΙΔΕΕΣ βρίσκονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο, εκτός από τις ερήμους και τις παγωμένες περιοχές. Τα περισσότερα είδη φύονται σε τροπικές περιοχές και εύκρατα κλίματα. Μερικές όμως βρίσκονται στην Αρκτική περιοχή, στην Ανταρκτική και στην Παταγωνία.

Οι Ορχιδέες είναι μικρά καλλωπιστικά φυτά, που ανήκουν στην οικογένεια των ΟΡΧΕΟΕΙΔΩΝ. Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια ανθοφόρων φυτών. Ανθίζουν τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο περίπου και ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.
Ο Αγγλικός, ''Βασιλικός Βοτανικός Κήπος KEW'' ( http://www.kew.org/) έχει καταγράψει στα αρχεία του, 22.000 είδη ορχιδέας παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, αλλά τα επιπλέον είδη, δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.
Οι Ελληνικές άγριες ορχιδέες,που απαριθμούν περίπου 200 είδη, θεωρούνται από τις ομορφότερες στη γη. Μερικές είναι από τις πιό σπάνιες της Ευρώπης.


Ophrys speculum.Στο γένος OPHRYS ανήκουν περίπου τα μισά είδη που έχουν μια βιολογική ιδιαιτερότητα μοναδική. Έχουν προσαρμοστεί, με θαυμαστό τρόπο και μοιάζουν με θηλυκά έντομα ! Με την εμφάνιση αυτή προσελκύουν έντομα - επικονιαστές ! 
Σε μερικές από τις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε αυτό το μοναδικό φαινόμενο. 

Σας παρουσιάζω λοιπόν, μια ενδεικτική οπτική συλλογή φωτογραφιών, που έχω συγκεντρώσει από διάφορες ορεινές περιοχές για να μοιραστούμε την ανυπέρβλητη ομορφιά τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Η συλλογή αυτή είναι οπτική και δεν αποτελεί μελέτη.  Απλά είναι δείγματα της εκπληκτικής ομορφιάς τους και τα προσφέρω σε όσους, από την Ελλάδα ή άλλες χώρες, δεν μπορούν να τις βρουν στη φύση για να τις θαυμάσουν. Αναφέρω μόνο το βουνό ή την περιοχή και την εποχή που βρέθηκαν. Κάποιες ανήκουν στην ίδια ομάδα αλλά τις παρουσιάζω γιατί έχουν την δική τους προσωπικότητα και ομορφιά. 
Τα επιστημονικά τους ονόματα προέρχονται από τον κ. Τάσσο Λύτρα. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν επιστημονικά πρέπει να ανατρέξουν στην αντίστοιχη βιβλιογραφία και σελίδες του διαδικτύου.

Ευχαριστώ δημόσια τον κ. ΤΑΣΣΟ ΛΥΤΡΑ που προσφέρθηκε να με ενημερώσει για τα επιστημονικά τους ονόματα.
ΤΚΖOphrys lutea.

Epipactis sp.
Orchis pauciflora.Orchis quadripunctata.

Anacamptis sancta


Cephalanthera rubra.
Ophrys tenthredinifera.8. Orchis Italica
Το ''Σατύριον'' των αρχαίων. Μοιάζει με άνθρωπο.
Orchis lactea


Dactylorhiza saccifera.

Epipactis sp.

Orchis purpurea.

Orchis quadripunctata.


Ophrys aesculapii.Orchis quadripunctata.
  Orchis simia


Ophrys aesculapii.

Ophrys speculum.


Ophrys aesculapii.

Ophrys lutea.
Ophrys aesculapii

Ophrys bombyliflora.

Ophrys mycenensis.
Ophrys lutea


Ophrys lutea.


Ophrys aesculapii.


Cephalanthera rubra.


Himantoglossum robertianum.

Ophrys ferrum – equinum.
Epipactis sp.


Ophrys lutea.

Ophrys lutea.

Orchis quadripunctata.
Serapias orientalis.
Cephalanthera longifolia.
Limodorum abortivum

Orchis italica
Ophrys iricolor Orchis Italica
Το ''Σατύριον'' των αρχαίων. Μοιάζει με άνθρωπο.


Neotinea lactea  


1 σχόλιο:

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.