ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ  -  GREEK RIVERS (2)


      Ποταμός  ΝΕΣΤΟΣ
                                   NESTOS  river  
      
Τα στενά του Νέστου -The straits of Nestos   (Αεροφωτογραφία 
Κ.Γκαρέλα,  www.airphotos.gr)
____________________________________________


Όλοι που αγαπάμε αυτή τη χώρα έχουμε αποτυπωμένες στο μυαλό μας, εικόνες  ονειρικές από τις χιλιάδες παραλίες, κόλπους και τα νησιά της. Μοναδικά στο κόσμο για τη τεράστια αριθμητική και ποιοτική ποικιλία τους. Τα καθαρά και γαλάζια νερά τους, τις εναλλαγές του  άσπρου, του μπλε και των γήινων χρωμάτων. Η χιλιάδων χρόνων ιστορία  τους, αναδεικνύεται μέσα από τους χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στις ομορφότερες τοποθεσίες.
Όμως η Ελλάδα ήταν διαλεγμένη από τους αρχαίους θεούς και γι’ αυτό κατοίκησαν εδώ. Γιατί και η ηπειρωτική και η νησιωτική Ελλάδα  έχει τόσες ομορφιές  συγκεντρωμένες, όσο κανένα άλλο μέρος της γης.
Πέρα λοιπόν από τη νησιωτική Ελλάδα και τις ηπειρωτικές παραλίες της, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η ορεινή με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ορεινής κάλυψης στην Ευρώπη. Τη συνθέτουν εκατοντάδες μεγαλειώδη  βουνά, πανέμορφες φυσικές και τεχνητές λίμνες και πολλά ποτάμια που αποτελούν φυσικούς πίνακες ζωγραφικής.
Τα ελληνικά ποτάμια είναι κατασκευασμένα από έναν αόρατο καλλιτέχνη που τους έδωσε δαντελωτά σχήματα, κυματοειδείς χρωματισμούς, μικρούς και μεγάλους καταρράκτες που "παίζουν" τη δική τους ιδιόμορφη μουσική και περιβάλλονται από ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα. Ένα απ΄αυτά είναι και ο Νέστος.Ο ΝΕΣΤΟΣ


Ο Νέστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ελλάδας. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Ρίλα της Βουλγαρίας, μεταξύ των οροσειρών Αίμου και Ροδόπης. Το  μήκος του είναι 234 χλμ., από τα οποία τα 145 χλμ. βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η ροή του ποταμού, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι τις εκβολές, στο Θρακικό πέλαγος, δημιούργησε πολλούς διαφορετικούς βιότοπους που φιλοξενούν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας μοναδικά στην Ευρώπη, σε ποσότητα και ποικιλία.

Τα ΣΤΕΝΑ του ΝΕΣΤΟΥ αποτελούν μια από τις ωραιότερες "φωτογραφικές" περιοχές της Ελλάδας. Στο τμήμα αυτό υπάρχει παραποτάμιο μονοπάτι με εκπληκτική θέα και πολύ πυκνή βλάστηση. 
Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του νότιου τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στο εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό των Λιβερών, ο ποταμός σχηματίζει τα Στενά, μια υδάτινη διαδρομή 22χλμ. με συνεχείς μαιάνδρους. 
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από  "Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος" και "Περιοχές Eιδικής Προστασίας", σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 79/409. Η πλούσια βλάστηση και η ποικιλομορφία του τοπίου, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους, η περιοχή ανακυρήχθηκε σε Αισθητικό Δάσος, από το 1977, το οποίο καταλαμβάνει συνολική έκταση 24.000 στρεμμάτων. 

Από τους Τοξότες έως τη θάλασσα σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χιλιόμετρα, υπήρχε το ωραιότερο παραποτάμιο δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν (130,000 στρέμματα περίπου), που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει μεγάλο θρυλικό δάσος. Σήμερα η έκταση του έχει περιορισθεί σημαντικά, λόγω της γεωργικής εκμετάλλευσης.


Το ΔΕΛΤΑ του ΝΕΣΤΟΥ, είναι "υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας" και περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το ομώνυμο παραποτάμιο δάσος. Στο ποτάμι ζουν εκατοντάδες είδη πουλιών και άλλων ζώων. 
Έχει συνολική έκταση περίπου 500,000 στρ. Είναι από τους σημαντικότερους υγροβιότoπους της χώρας  και της Ευρώπης, προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar από το 1974, ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή της Μεσογείου. Επίσης έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Φύση (NATURA) 2000 και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εκτείνεται από το δέλτα του Νέστου μέχρι τις λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα.Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ     

Τη διαδρομή της ροής του ποταμού στα στενά, ακολουθεί παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης. Για την δημιουργία της γραμμής (1893-1896), κατασκευάστηκε, δίπλα και λίγο ψηλότερα από τις γραμμές, ένα μονοπάτι λαξευμένο στους βράχους. Αυτό το μονοπάτι χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για να φτάνουν στο χώρο των εργασιών μέχρι τη ολοκλήρωση του έργου. Οι πεζοπόροι, σήμερα, χρησιμοποιούν το ίδιο αυτό παλιό μονοπάτι των σιδηροδρομικών. 
-     Η πρώτη διαδρομή, από την οποία προέρχονται οι φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης, ξεκινάει από το εγκαταλειμμένο σήμερα, χωριό Α. ΛΙΒΕΡΑ, περνάει από οργανωμένο από το Δασαρχείο Ξάνθης, σημείο θέας της κοιλάδας του ποταμού και φθάνει στον μέσα σε πυκνή βλάστηση σιδηροδρομικό σταθμό ΛΙΒΕΡΩΝ. Κατόπιν συνεχίζει πάνω στις γραμμές του τρένου και μέσα από αρκετά τούνελ, εισέρχεται στο απίστευτα πυκνής βλάστησης παραποτάμιο δάσος από σημείο κοντά στη στάση ΚΡΩΜΝΙΚΟΥ, (λόγω της πυκνής βλάστησης χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την ανεύρεση του). Στη συνέχεια του πυκνού παραποτάμιου δάσους, περνάει κάτω από ένα μικρό πέτρινο γεφυράκι και ανηφορίζει ελαφρά στο σμιλευμένο στους βράχους θεαματικότερο τμήμα του μονοπατιού, καταλήγοντας λίγο έξω από το χωριό ΓΑΛΑΝΗ. 
-     Εναλλακτικά μια δεύτερη διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα, ξεκινώντας από το χωριό Γαλάνη (σε απόσταση 10 χλμ. από την Ξάνθη) μέχρι την πηγή Κρωμνικού (5,5 χλμ.). Μπορεί κάποιος να συνεχίσει την πεζοπορία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβερών (3 χλμ), πάνω στη σιδηρ/κή γραμμή.
-     Επίσης μια τρίτη διαδρομή μπορεί να γίνει από το χωριό ΚΟΜΝΗΝΑ μέχρι το χωριό ΓΑΛΑΝΗ  (βλ.σχετικό χάρτη για χρήση GPS : http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=34#69 ) 

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από το μέρος του μονοπατιού που αρχίζει από τα Α.ΛΙΒΕΡΑ και δεν επαρκούν να απεικονίσουν την ομορφιά του μοναδικού αυτού ποταμού. Προσωπικά τις θεωρώ ενδεικτικές και αναγκαίες αριθμητικά.
Σας παρουσιάζω λοιπόν τις φωτογραφίες αυτές, σαν κίνητρο για μια πεζοπορική επίσκεψη μοναδικής εμπειρίας.
Μία από τις αναρίθμητες αυτής της χώρας.                                                                                      Τ.Ζ.
                                                                                                                                                                        ________________________________________________________________________
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82
INFORMATIONS :
http://en.wikipedia.org/wiki/Nestos_River
ΧΑΡΤΗΣ - MAP :
http://goo.gl/maps/iHSBo
ΓΕΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ :
http://ddas.damt.gov.gr/index.php/european-programms/11----a--/22--a-

( 84 φωτογραφίες - photos )
_______________________________________________________________________


Θέα από τη γέφυρα Νέστου (Τοξότες)
http://goo.gl/maps/vou5A
Θέα από τη γέφυρα Νέστου (Τοξότες)
http://goo.gl/maps/vou5A


Χωριό ΛΙΒΕΡΑ - Η αρχή της πεζοπορικής διαδρομής, ΛΙΒΕΡΑ - ΓΑΛΑΝΗ
Χάρτης με ενδεικτικά σημεία : http://goo.gl/maps/xxy6r

Κάτω Λιβερά 


Κάτω Λιβερά - Ακμή και παρακμή...
Κάτω Λιβερά, πορεία προς σημείο θέας του Δασαρχείου

Κάτω Λιβερά 
Κάτω Λιβερά. Σημείο θέας Δασαρχείου Ξάνθης,(+41° 7' 36.62", +24° 41' 54.86")


Σημείο ανάπαυσης
Κάτω Λιβερά - Η εικόνα της κοιλάδας του Νέστου από το σημείο θέας του Δασαρχείου Ξάνθης

Σημείο ανάπαυσης


Μονοπάτι, Κάτω Λιβερά - σιδηροδρομικός σταθμός Λιβερών

Μονοπάτι, κάτω Λιβερά - σιδηροδρομικός σταθμός Λιβερών

Μονοπάτι, κάτω Λιβερά - σιδηροδρομικός σταθμός Λιβερών
Σιδηροδρομικός σταθμός Λιβερών (41° 7' 26.35", +24° 41' 31.77")
Η ατμομηχανή του ORIENT EXPRESS στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Δράμας.

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ...


Από τα "ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΝΕΑ''  http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2011/12/blog-post_5233.html   
" ...Η ατμάμαξα, που πριν από λίγα χρόνια, μετέφερε τα βαγόνια του Όριεντ Εξπρές, αλλά και απλά επιβατικά βαγόνια, ταξιδεύοντας τους επιβάτες στα μοναδικής φυσικής ομορφιάς Στενά του Νέστου, είναι παροπλισμένη μέσα σε μια αποθήκη... " 
" ...μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται δύο πολυτελή βαγόνια υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονικής, που χρησιμοποιήθηκαν και στο θρυλικό Όριεντ Εξπρές, δυο ατμομηχανές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940...
_________________________________________________________________________

Orient express

" ... Για 90 χρόνια το «Orient Express» διέσχιζε την κεντρική Ευρώπη μεταφέροντας όλη την καλή κοινωνία από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ Ευθύμης Κοντόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας, που κράτησε το τιμόνι του στο ένα και μοναδικό ταξίδι του τραίνου στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια.
Ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος που το 2003 ανακάλυψε τυχαία ανάμεσα σε πολλά αλλά ακινητοποιημένα βαγόνια, την τραπεζαρία του θρυλικού τραίνου εγκαταλελειμμένη στην Θεσσαλονίκη. Ένα από τα βαγόνια του θρυλικού τρένου είναι η περίφημη τραπεζαρία, όπου φιλοξενήθηκε η διεθνής αφρόκρεμα και χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα δεκάδων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά το 1977 του μυθιστορήματος της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Orient Express». Το βαγόνι αυτό βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη. Βουβός μάρτυρας των ολονύχτιων πάρτι βασιλέων, αριστοκρατών, διπλωματών και κοσμοπολιτών που ταξίδευαν με αυτό, το βαγόνι εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις και την πολυτέλεια του. Στα σχέδια του ΟΣΕ πάντως είναι, το βαγόνι να ταξιδέψει ξανά πίσω από μια μηχανή σε κοντινούς προορισμούς, ώστε να δοθεί σε πολλούς η ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα με το θρυλικό τραίνο...

Πηγή: Χ. Στεφανής, ΑΛΦΑ Τ/Ο    http://blogs.sch.gr/spetsiotou/index.php/page/46


________________________________________________________________________Ο Νέστος κοντά στο σταθμό

Το παραποτάμιο δάσος γεμάτο ζωή ...
Η πορεία προς σταθμό ΚΡΩΜΝΙΚΟΥ, από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιβερών, μέσα από τις γραμμές και τα τούνελ.

Κατασκευή 1893-1896
Πινακίδα στη διασταύρωση του μονοπατιού που έρχεται από το χωριό ΚΡΩΜΝΙΚΟ, με τις γραμμές του τρένου.
 Εικόνες από το παραποτάμιο τμήμα του μονοπατιού.
  (Μετά το σταθμό ΚΡΩΜΝΙΚΟΥ μπαίνουμε στο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι . ΠΡΟΣΟΧΗ  στην ανεύρεση του, λόγω πυκνής βλάστησης !!! )  
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : http://www.hellaspath.gr/maps/mnt.php?mnt_id=34 

Παράθυρο στο ποτάμι

Το μονοπάτι μέσα στη πυκνή βλάστηση

Ιδανικός ποταμός για καγιάκ

Δάσος αδιαπέραστο από τον ήλιο ...Περπατώντας δίπλα στο ποτάμι


Παράθυρο στις αισθήσεις...Μια τόση δα "παραλία"

 Το μονοπάτι ανηφορίζει ελαφρά και συνεχίζει στο ξέφωτο.


Βγαίνοντας από τη πυκνή βλάστηση ...Για μεγάλο μήκος το μονοπάτι είναι σμιλευμένο στον βράχο. Εντυπωσιακό έργο για την εποχή του, (1893-1896)Μονοπάτι και Νέστος δίπλα - δίπλα ...


Χαρακτηριστικό πέρασμα. Μετά από το πέρασμα αυτό οι στροφές του Νέστου δημιουργούν ένα "φιδίσιο" υπερθέαμα.

Τα  διαδοχικά τούνελ και οι στροφές του ποταμού δημιουργούν ένα "ποιητικό" θέαμα...Στο σημείο αυτό το σμιλευμένο μονοπάτι είναι '' σκεπαστό ''
Οι ''βαρκάρηδες '' του Νέστου

Τέλος του μονοπατιού... η κούραση... η απόλυτη ικανοποίηση !!!


Στο τελικό σημείο της διαδρομής υπάρχει εκτεταμένος χώρος με αμμουδιά που προσφέρεται για μπάνιο.
                                                       Είναι και το τελικό σημείο απόβασης για τα καγιάκ.


3 σχόλια:

 1. Η φωτογραφική μου αδυναμία είναι ο Νέστος... ήταν! Η αποτύπωση του Τάκη Ζ. σε αυτό το blog με αποθάρρυνε... δεν έχω πλέον το δικαίωμα να προσπαθήσω... θα βεβηλώσω με κάθε μου ενέργεια τον μαγικό αυτό τρόπο που παραθέτει το θέμα ο Τάκης...Ευχαριστώ για ότι μου προσφέρει η κάθε μου επίσκεψη στον 'άρειο άνεμο'

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέτρο μου σ΄ ευχαριστώ από καρδιάς άλλη μια φορά. Δεν θέλω να με ανεβάζεις πάνω από σένα. Το έργο σου και οι φωτογραφίες σου είναι έργο ζωντανό και προέκταση της ψυχής σου. Δεν είναι δυνατόν τέτοιες αριστουργηματικές φωτογραφίες να βγαίνουν μέσω της φωτογραφικής μηχανικής, αλλά μέσα από μια ψυχή βαθειά !

   Διαγραφή
 2. πανέμορφη καταγραφή του οδοιπορικού σας !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.