ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το παρόν ιστολόγιο προσφέρεται στη πατρίδα μου, ως ελάχιστη εισφορά για τη προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της, στα πέρατα του διαδικτυακού κόσμου. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στην προσπάθεια μεμονωμένων Ελλήνων και ομάδων, να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος του βάρους της ανάδειξης του Ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού μεγαλείου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διάφορα ελληνικά βουνά και περιοχές της πεδινής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης αναρτώνται σημαντικά βιβλία, εκδόσεις και ότι άλλο μπορεί να συνεισφέρει για τον ανωτέρω σκοπό. Οι αναρτημένες φωτογραφίες ανήκουν © στον δημιουργό του παρόντος ιστολόγιου και σε άλλα πρόσωπα.

_________________________

A mountain wind, an "oreios anemos" in ancient Greek (Hommer, Thucydides etc.), let me to filing pretty pictures of the unique and unknown Greek nature, who is not a privilege of individual photographic and physical enjoyment of this unique place.This blog is offered in my country Greece, as a minimum contribution for promoting the natural beauty and culture, all over the world wide web. It is a small supplement to individual effort and Greek groups, to raise an important part of the weight of the emergence of Greek greatness. The photographs taken at various Greek mountains, lowland areas and islands. Also will be displayed in books, other publications and that may contribute to this purpose. The posted photos belong © to the creator of this blog and others.

_________________________________________________

GREECE WELCOMES YOU TO ITS OFFICIAL SITES !

http://www.visitgreece.gr/

Visitgreece.gr, is the official tourism web site for Greece, run by the Greek National Tourism Organisation, where you'll find information on the main tourist destinations, such as cities, beaches, as well as activities, events and much more!

https://www.youtube.com/user/visitgreecegr

Greece welcomes you to its official YouTube Channel.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ  - GREEK MOUNTAINS (7)

   
ΟΛΥΜΠΟΣ, η κορυφή του Ελληνικού μεγαλείου...

                                                                                                     100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
                          OLYMPUS, the summit of the Greek greatness...

                                                                        100 YEARS SINCE THE FIRST ASCENT TO THE SUMMIT- Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στην επέτειο της πρώτης κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου, την  2  Αυγούστου 1913.

- This post is dedicated to the anniversary of the first conquest of the summit of Olympus, on August 2,1913.

____________________________________________________________________________________________________
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - INFORMATIONS :                                                                                                                              
http://www.eooa.gr/?page_id=575
http://goo.gl/xr6FZ
http://www.olympus-climbing.gr/
http://www.olympusfd.gr/us/default.asp

ΧΑΡΤΗΣ - MAP :
http://goo.gl/maps/BbXAz

ΒΙΒΛΙΑ - BOOKS : 
ΟΛΥΜΠΟΣ, Ν.Νέζης, έκδοση EOOA 2003, σελ.317
OLYMPUS, N.Nezis, © Ε.Ο.Ο.Α, 317 pages  (only in greek language) 

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ - REFUGES :
Γιώσος Αποστολίδης - http://goo.gl/jrTgn
Σπήλιος Αγαπητός - http://www.mountolympus.gr/index.html  
Χρήστος Κάκαλος - http://www.olympus-climbing.gr/refuge.html    
Πετρόστρουγκας - http://hrt.org.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=367 
Δ. Μπουντόλας - http://www.eosthessalonikis.gr/el/readBios.asp

ΚΑΙΡΟΣ - WEATHER :
http://www.meteo.gr/cf-En.asp?city_id=144
http://freemeteo.com/default.asp?pid=15&gid=734890&la=1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 137

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), Δημήτριο Γεωργούλη για την άδεια δημοσίευσης ιστορικών φωτογραφιών από το αρχείο της.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται και δεν αναφέρεται η προέλευση τους έχουν αντληθεί από το ελεύθερο διαδίκτυο. 
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
       
                                                                                                                                        Σχέδιο Βασίλη Χατζηβαρσάνη


 
ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ''ΧΡ.ΚΑΚΑΛΟΣ''
LIVE CAMERA (2.650 Μ.)
____________________________________________________________________________________________________


Θεοί  του Ολύμπου. Παράσταση από αττική ερυθρόμορφη κύλικα 515-510 π.Χ.

ΟΛΥΜΠΟΣ... 

ένα όνομα ελληνικό, θεϊκό, μυθικό, παγκόσμιο, πασίγνωστο, μεγαλειώδες, ιστορικό. 

Δεν ανήκει πλέον μόνο στην Ελλάδα, αλλά το έχουμε παραχωρήσει σε όλη την οικουμένη. Γιατί είναι πλέον οικουμενικό, σε τέτοιο σημείο που να θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 


Όλη αυτή η ακτινοβολία και τα παράγωγα, που προέρχονται από το όνομα ΟΛΥΜΠΟΣ, όπως οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ και το πολύπλευρο ολυμπιακό ιδεώδες, ανήκουν στην ελληνική ιστορία και μυθολογία. 

Τα παραχωρήσαμε στην ανθρωπότητα για να γνωρίσει το ελληνικό μεγαλείο, σαν " αρχαίο πνεύμα αθάνατο... " (Κ.Παλαμάς, επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος, 1896).

Ένας ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος είναι το βουνό Όλυμπος. Το ψηλότερο ελληνικό βουνό, κατοικία των 12 Ολύμπιων Θεών της αρχαιότητας. Η ονομασία του πρωτοεμφανίζεται τους
14o-13o αιώνα π.Χ. στα "Ορφικά κείμενα" του ποιητή και θεού Ορφέα. Τον 9ο π.Χ. αιώνα ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των εποχών ο Όμηρος αναφέρει τον Όλυμπο στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια". Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται επίσης στον Όλυμπο.

Η ελληνική πολιτεία το
1938 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό εθνικό δρυμό στον Όλυμπο, για την προστασία του.  Ο "Εθνικός Δρυμός Ολύμπου" καταλαμβάνει έκταση περ. 40000 στρέμματα.
Η UNESCO με απόφαση της το 1981, έχει εντάξει τον "Εθνικό Δρυμό Ολύμπου" στο πρόγραμμα "Programme on Man and the Biosphere", που έχει σαν σκοπό την προστασία και διατήρηση της φύσης στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του κόσμου, που αποτελούν τα παγκόσμια αποθέματα της Βιόσφαιρας. 

Εκατοντάδες έρευνες, από τον
19ο αιώνα και μετά, έχουν καταγράψει στον Όλυμπο, πάνω από 1700 είδη φυτών ( 25% της ελληνικής χλωρίδας). 
Για την πανίδα του Ολύμπου αναφέρονται από λιοντάρια κατά την αρχαιότητα (Παυσανίας), μέχρι αρκούδες (16ος αιώνας). Με πρόσφατες μελέτες έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 104 πτηνών και 18 ερπετών. 
ο Δίας κρατώντας κεραυνό. Από αρχαίο αγγείο

Χιλιάδες ορειβάτες από όλη την γη ανεβαίνουν κάθε χρόνο στις κορυφές του Ολύμπου, αποκομίζοντας στοιχεία μεγαλείου, μοναδικής φυσικής ομορφιάς και αρχαίας "θεϊκής" αίσθησης.

Ο αέρας που αποπνέει αυτό το μυθικό βουνό, έχει μια μοναδικότητα, που τη νιώθεις μόνο όταν περπατήσεις στα μονοπάτια του, ξεκινώντας από τα πυκνά δάση με τις δροσερές πηγές, φθάνοντας στις κορυφές των Ολύμπιων θεών. 
Στις κορυφές που σου μεταδίδουν την αίσθηση ότι άγγιξες τον "θρόνο" του Δία.  

Η γενική αυτή παρουσίαση του Ολύμπου, γίνεται με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη κατάκτηση της κορυφής Μύτικας του Ολύμπου, από τον  'Ελληνα  ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΚΑΛΟ και τους Ελβετούς  FREDERIC BOISSONNAS και DANIEL BAUD-BOVY, την 2 Αυγούστου 1913

Η θεματολογία που ακολουθεί είναι γενική και δεν αποτελεί μελέτη. Έχει σαν σκοπό την ευρύτερη συγκέντρωση και γνωστοποίηση βασικών πληροφοριών για το μυθικό βουνό των Ελλήνων και απευθύνεται σ΄ένα ευρύ κοινό. 

ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ :

Η μοναδική ελληνική λεπτομερής επιστημονικού επιπέδου μελέτη για τον Όλυμπο περιλαμβάνεται στο βιβλίο "ΟΛΥΜΠΟΣ" του Νίκου Νέζη (βλ. αριστερή στήλη, σελίδες 317, εκδ. ΕΟΟΑ, 2003), από το οποίο έχουν αντληθεί οι πληροφορίες αυτής της ανάρτησης. Το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί μετά από έρευνες δεκαετιών και πορείες εκατοντάδων ωρών του συγγραφέα πάνω στο βουνό, αποτελεί δε σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να ασχοληθούν λεπτομερώς με τον Όλυμπο. Δυστυχώς πολλοί επώνυμοι ή ανώνυμοι συντάκτες σχετικών άρθρων ή βιβλίων, μεταφέρουν αυτούσια τμήματα του βιβλίου, χωρίς την αναφορά της προέλευσης τους. 
Για τους ενδιαφερόμενους, ο ανωτέρω ερευνητής της ελληνικής ορεινής Ελλάδας εξέδωσε τρίτομο έργο με τίτλο "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ" (σελίδες 1277, εκδ. Ε.Ο.Ο.Α. & Κληροδότημα Αθ. Λευκαδίτη, 2010) το οποίο τιμήθηκε με το ανώτερο βραβείο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ το 2011.  

Οι θεοί του Ολύμπου στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα (λίθος VI). Μέρος των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα από τον Άγγλο Έλγιν. Βρετανικό μουσείο.ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 

1. 
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ  
2. ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
3. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ 
4. ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ (Βλέπε σημείωση και επόμενη ανάρτηση) :  
Το θέμα αυτό περιλαμβάνει συλλογή 70 φωτογραφιών. Λόγω του μεγάλου αριθμού των φωτογραφιών, θεώρησα ότι πρέπει να δημοσιευθούν σε ξεχωριστή ανάρτηση που ακολουθεί. Στο τέλος αυτής της ανάρτησης υπάρχει ο σύνδεσμος που θα σας μεταφέρει στα "Αγριολούλουδα του Ολύμπου".______________________________________________


Οι ασπρόμαυρες ιστορικές φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από το αρχείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ΕΟΟΑ  http://www.eooa.gr/  και άλλες αναφερόμενες πηγές, οι δε πληροφορίες από το βιβλίο του Ν.Νέζη, "ΟΛΥΜΠΟΣ".
Οι περισσότερες έχουν βγει σε διάφορες ημερομηνίες αναβάσεων στις κορυφές του Ολύμπου. Η φωτογραφία που αφορά την πρώτη ανάβαση είναι μοναδική, γιατί οι πρωτοπόροι άφησαν, την φωτογραφική μηχανή, πιο κάτω από την κορυφή.
Οι φωτογραφίες αυτές μας μεταφέρουν σε ένα αναμνηστικό, ιστορικό, ασπρόμαυρο πλαίσιο της εποχής εκείνης, απεικονίζοντας τις δυσκολίες και την θέληση εκείνων των ανθρώπων να γνωρίσουν τον άγνωστο "θρόνο του Δία".
Ήταν η εποχή που ο Χρήστος Κάκαλος κυνηγούσε αγριοκάτσικα για να ζήσει και διάφοροι ξένοι φιλέλληνες διέσχιζαν την άγνωστη ορεινή Ελλάδα, ανάμεσα σε ληστές, για να καταγράψουν με τον φακό τους την καθημερινότητα των Ελλήνων. Αγαπούσαν αυτό που έκαναν, όπως και οι επόμενοι και γι' αυτό μας άφησαν ιστορικές πλέον φωτογραφίες βγαλμένες με συναίσθημα. 
Το χρονικό όριο αυτών των φωτογραφήσεων συμπίπτει με το μεταίχμιο της ασπρόμαυρης και έγχρωμης απεικόνισης του αιώνιου Ολύμπου. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο των εκατό χρόνων
 από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου.

_______________________________________________________________________________________________


1.     Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 


                    2 Αυγούστου 1913
_______________________________________________________________________________________________

Ιστορικό
Φωτ. Fr. Boissonnas, 28 Ιουλίου 1913
                                                                                                                           

28 Ιουλίου 1913, μεσημέρι. 
Ένα καϊκι φθάνει στο λιμανάκι του Λιτοχώρου, στον Άγιο Θόδωρο, από το οποίο αποβιβάζονται οι Ελβετοί Frederic Boissonnas (http://goo.gl/JHmCU), φωτογράφος και ο Daniel Baud-Bovy συγγραφέας. Είχαν επιβιβαστεί στο καϊκι στις 10.00  το προηγούμενο βράδυ στην Θεσσαλονίκη και ταξίδευαν όλη νύχτα. Μετά την παρακολούθηση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ήπειρο, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο για να εκπληρώσουν ένα όνειρό τους. 
Ανηφορίζουν στο Λιτόχωρο και παίρνουν για οδηγό τους τον κυνηγό αγριοκάτσικων Χρήστο Κάκκαλο. Την 29 Ιουλίου νωρίς το πρωί, ξεκινούν την ανάβαση και περνώντας από την Μονή Αγ. Διονυσίου φθάνουν στην τοποθεσία Πετρόστουγκα (1980 μ.) όπου διανυκτερεύουν. Το πρωί της 30 Ιουλίου, περνώντας από το πέρασμα της Σκούρτας, φθάνουν στο σημερινό οροπέδιο των μουσών, που το ονόμασαν "Λιβάδι των θεών" (2600 μ.). Την ίδια μέρα ανεβαίνουν στις κορυφές Προφήτη Ηλία (2788 μ.) και Τούμπα (2801 μ.). Μένουν θαμπωμένοι από το μεγαλείο των ψηλών απάτητων κορυφών και ονομάζουν το σημερινό Στεφάνι, "Θρόνο του Διός". Κατηφορίζουν προς τα κάτω μέσα από σάρες και φθάνουν κοντά στη θέση "Καλύβα" (1962 μ.), κοντά στο σημερινό καταφύγιο Σπ. Αγαπητός και από εκεί καταλήγουν ξανά στη Μονή Αγ. Διονυσίου.
Στις 31 Ιουλίου αποφασίζουν να επιχειρήσουν την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή. Γυρίζουν πίσω και κατασκηνώνουν στα Πριόνια εν μέσω φοβερής ολονύκτιας θύελλας. Την 1 Αυγούστου 1913 ανηφορίζουν στον Μαυρόλογγο και κατασκηνώνουν στην Καλύβα.
Την 2 Αυγούστου πριν ακόμη φωτίσει, με ομίχλη, χαλάζι και ανεμοθύελλα σκαρφαλώνουν, μάλλον κατευθείαν στους γκρεμούς των Ζωναριών. Με τον Χρήστο Κάκαλο ξυπόλυτο μπροστά και  και τους δύο Ελβετούς δεμένους με σχοινί, ανεβαίνουν σε μια κορυφή που νόμισαν ότι ήταν η ψηλότερη. Εκεί άφησαν κάτω από πέτρες, μία κάρτα με λίγα λόγια μέσα σε ένα μπουκάλι. Το μπουκάλι βρέθηκε μετά από 14 χρόνια, στάλθηκε στην Ελβετία και σήμερα βρίσκεται στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Κάποια στιγμή η βαριά ομίχλη ανοίγει και βλέπουν μια ψηλότερη κορυφή. Εγκαταλείπουν την "Ταρπηία Πέτρα", όπου έβγαλαν την μοναδική φωτογραφία της ημέρας (βλ. πιο κάτω), και κατηφορίζουν πάλι τα γλυστερά και κατακόρυφα βράχια.
Ο Χρ. Κάκαλος κοιτάει προς τα πάνω, αφήνει τα φωτογραφικά σύνεργα και σκαρφαλώνει προς το ψηλότερο σημείο ακολουθούμενος από τους δύο Ελβετούς. 
Είναι πλέον όλοι στο ψηλότερο σημείο της Ελλάδας, στο Μύτικα του Ολύμπου, στα 2918 μ. και η στιγμή γράφεται στην ιστορία.
2 Αυγούστου 2013, ώρα 10,25 το πρωϊ !!                                                           
    
ΟΛΥΜΠΟΣ, 30 Απριλίου 1914.
Η πρώτη στον κόσμο φωτογραφία των ψηλών κορυφών του Ολύμπου - φωτ. Fr.Farquhar, αρχείο ΕΟΟΑ
Ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την κορυφή του Ολύμπου, Χρήστος Κάκαλος, μαζί με τους Ελβετούς Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, την 2 Αυγούστου  1913, ώρα 10:25' το πρωϊ. 
Φωτ. Fred.Boissonnas στο οροπέδιο Μουσών, 30-7-1913, αρχείο ΕΟΟΑΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Αυγούστου 1913. Ο δεύτερος της ομάδας των τριών, ο Ελβετός Fred. Boissonnas στην Ταρπηία πέτρα του Μύτικα την ημέρα της πρώτης κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου. Είναι η μοναδική φωτογραφία που υπάρχει από εκείνη την ημέρα κοντά στην κορυφή.   Φωτ. D. Boud Bovy,  αρχείο ΕΟΟΑ

Η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας (2.918 μ.), όπως φαίνεται από την κορυφή Σκάλα. Φωτ. Fr. Boissonnas, 1919,  αρχείο ΕΟΟΑ

Οι συνθήκες εκείνης της ημέρας όπως απεικονίζονται στα κατακόρυφα βράχια κάτω από το Μύτικα. φωτ. H.Boissonnas, 2 Αυγ. 1913, αρχείο ΕΟΟΑ.Η σημαία που κρατούσαν και το μπουκάλι με το σημείωμα που άφησαν οι Ελβετοί κάτω από ένα σωρό πέτρες και βρέθηκε μετά από 14 χρόνια. Στάλθηκε στην Ελβετία και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο - βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Φωτ. διαδικτύου.

Οι Fred. Boissonnas και D.Baud-Bovy στο Μύτικα, έξι χρόνια μετά την ιστορική πρώτη ανάβαση.  φωτ. H.Boissonnas 1919, από το διαδίκτυο.
  

____________________________________________________________________________________________________

 2.   ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

____________________________________________________________________________________________________

Το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία (μόλις διακρίνεται αριστερά), το ψηλότερο της Ελλάδας (2788 μ.) στην ομώνυμη κορυφή και το Οροπέδιο Μουσών (Λιβάδι Θεών) στο βάθος. Στη μπροστινή σκιερή ράχη, βρίσκεται σήμερα το ψηλότερο ελληνικό καταφύγιο "Γ. Αποστολίδης" (2697 μ.)
 Φωτ. Fred. Boissonnas 1919, αρχείο ΕΟΟΑ
Κατασκήνωση στον Όλυμπο το 1938.  Φωτ. Γ. Αγγελής, αρχείο ΕΟΟΑ.
Κατασκήνωση στην θέση Πριόνια. Φωτ. Fred. Boissonnas Αυγ.1913,  αρχείο ΕΟΟΑ
Ανάβαση από Πριόνια (2-9-1926) Άγγλοι αλπινιστές. Αρχείο ΕΟΟΑ


,
Διανυκτέρευση στην Πετρόστρουγκα (1980 μ.) πριν την ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου. Φωτ. Frederic Boissonnas Αυγ.1913, από το διαδίκτυο.Στο Στεφάνι. Φωτ.Fr.Boissonnas 1927. Αρχείο ΕΟΟΑ
Στο Στεφάνι


  Όλυμπος (Ιούλιος 1919), φωτ. Fred. Boissonnas. Αρχείο ΕΟΟΑ


 Αναμνηστική φωτογραφία στην κορυφή Σκολιό του Ολύμπου. Αριστερά Μύτικας και Στεφάνι.
Φωτ. Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών,  
3-8-1928.  Αρχείο ΕΟΟΑ

Στο Μύτικα, 1936.  Αρχείο ΕΟΟΑ
Αριστερά αναρρίχηση με οδηγό τον Χρ.Κάκαλο  και δεξιά αναρρίχηση στο Στεφάνι (1-8-1933). Φωτ. Ηλ. Νικόπουλος. Αρχείο ΕΟΟΑ Τις δύο φωτογραφίες τις χωρίζουν 59 χρόνια.
Ο παλιός οδηγός και πρώτος κατακτητής του Ολύμπου Χρήστος Κάκαλος το 1913, στο οροπέδιο των μουσών (φωτ. Fr. Boissonnas), με το νεότερο επίσημο οδηγό του Ολύμπου Κώστα Ζολώτα το 1972 στο Μύτικα, στο ίδιο σημείο που είχε ανέβει πριν 59 χρόνια.  Αρχείο ΕΟΟΑ


Όλυμπος 1936 - ορειβατικό συνέδριο στη Μονή Αγίου Διονυσίου. Διακρίνεται δεξιά καθιστός ο τότε Διάδοχος Παύλος, μπροστά στον ιερέα ο Χρήστος Κάκαλος και στο βήμα ο Σπήλιος Αγαπητός, πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.  Αρχείο ΕΟΟΑ

Λιτόχωρο 1944, αρχείο ΕΟΟΑ


Ανάβαση στον Όλυμπο με συνοδεία Χωροφυλακής. Θέση Σταυρός .
Φωτ. Fred. Boissonnas, 1927, από το διαδίκτυο.

Θεμελίωση του καταφυγίου στις Βρυσοπούλες (20-5-1934) ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος)  & CAS (Ελβετικός Ορειβατικός Σύλλογος).  Αρχείο ΕΟΟΑ


__________________________________________________

Η πρώτη οργανωμένη φωτογράφηση του Ολύμπου, έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΟΣ). Τον Φεβρουάριο του 1952 οι Ηλ. Νικόπουλος, Γκ. Πολυκράτης, Θ.Μακρής και Γ. Μιχαηλίδης, μέλη του ΕΟΣ Αθηνών ανεβαίνουν στον Όλυμπο με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, για να φωτογραφήσουν και να κινηματογραφήσουν τις κορυφές. Οι πιο κάτω φωτογραφίες είναι μερικές από εκείνη την ανάβαση, ανήκουν στον Ηλία Νικόπουλο και έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο του "ΟΛΥΜΠΟΣ", 1972. 


Μύτικας και στο βάθος το Σκολιό. φωτ. Ηλίας Νικόπουλος, Φεβρ. 1952.  Αρχείο ΕΟΟΑΣτη Σκούρτα. Φωτ. Ηλίας Νικόπουλος, Φεβρ. 1952

 Το καταφύγιο Σπ. Αγαπητός, όπως ήταν τον Φεβρ. 1952. Φωτ. Ηλίας Νικόπουλος.    


                                                                          

Μπροστά στη σπηλιά του ζωγράφου του Ολύμπου Βασ. Ιθακήσιου, "Άσυλο μουσών". Φωτ. Ηλίας Νικόπουλος, Φεβρ. 1952

Η ομάδα με ορειβατικά σκι στον Μαυρόλογγο. Φωτ. Ηλίας Νικόπουλος, Φεβρ. 1952

Από αριστερά το Στεφάνι, ο Μύτικας και το Σκολιό. Φωτ. Ηλίας Νικόπουλος, Φεβρ. 1952

Στο οροπέδιο των Μουσών. Φωτ. Ηλίας Νικόπουλος, Φεβρ. 1952
Οι καλλιτέχνες του Ολύμπου

Ο ζωγράφος του Ολύμπου Βασίλης Ιθακήσιος (1879-1977), έζησε πολλά 
καλοκαίρια ζωγραφίζοντας, σε μια σπηλιά του βουνού που την ονόμασε "Άσυλο Μουσών". Έγινε παγκόσμια γνωστός για τα έργα του και για τη φιλοξενία που πρόσφερε σε επισκέπτες του Ολύμπου. Το 1941 οι Ναζί έκλεψαν όλους τους πίνακες του από το σπίτι του στο Λιτόχωρο. 

                                                                                                                         
Μπροστά στην σπηλιά του, το "Άσυλο των Μουσών" το 
1928, με μερικούς από τους πίνακες του. 


        

" Όλυμπος η στέγη της ελληνικής γης". Ξυλογραφία  Γ.Μόσχος 1969.  Πολλά από τα έργα του απεικονίζουν τοπία του Ολύμπου.
Όλυμπος. Γκραβούρα των W. Purser και E.Finden, 1833

Όλυμπος. Γκραβούρα του Λ.Θεοχάρη, 1880


                                                 

____________________________________________________________________________________________________________________________


3.       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

___________________________________________________________________________________________________________________________


Με την γενική αυτή φωτογραφική περιήγηση γίνεται προσπάθεια να παρουσιασθούν επιλεγμένες εικόνες και μονοπάτια του Ολύμπου και να αναδειχτεί η απέραντη ομορφιά του, από τα χαμηλά μέχρι τις ψηλές κορυφές, σε μια κυκλική πορεία.
Ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ηλίας Βενέζης έγραφε το 1956, ότι τον Όλυμπο δεν τον "περιγράφεις, του αφιερώνεσαι". 
Η περιήγηση αυτή δεν μπορεί να απεικονίσει πλήρως το μεγαλείο του βουνού, γιατί απλά αν δεν υπάρχει φυσική παρουσία δεν μπορείς να εκτιμήσεις το μέγεθος του. 
Θα περιηγηθούμε λοιπόν φωτογραφικά επιλέγοντας φωτογραφίες και από άλλους ορειβάτες  που έχουν περιπλανηθεί σε όλο το βουνό, ακολουθώντας τα ίχνη των πρωτοπόρων και έχουν καταγράψει εικόνες που άγγιξαν την ψυχή τους.
_________________________________________________________________________________

Το μονοπάτι από τα "Πριόνια" (1100 μ.) προς το καταφύγιο "Σπ.Αγαπητός" (2060 μ.)

Η δροσερή πηγή στην "είσοδο" του Ολύμπου, στα "Πριόνια". Φωτ. Ν.Νέζης 


Ο καταρράκτης στα "Πριόνια". Φωτ. Ν.Νέζης

Η "είσοδος" προς τις κορυφές. Η γέφυρα στα Πριόνια

Το μονοπάτι προς το καταφύγιο "Σπ.Αγαπητός"
Στο Μαυρόλογγο, προς το καταφύγιο.
Οι ψηλές κορυφές από το καταφύγιο

Στο μονοπάτι προς το καταφύγιο "Σπ.Αγαπητός". Φωτ. Ν.Νέζης

Στο μονοπάτι προς το καταφύγιο "Σπ.Αγαπητός". Φωτ. Ν.ΝέζηςΟ μοναδικός τρόπος μεταφοράς προμηθειών στο καταφύγιο.

Στην αυλή του καταφυγίου.

Τα αγέρωχα ρόμπολα.  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF

Το καταφύγιο "Σπ. Αγαπητός"  (2.070 μ.)

Η θέα από το καταφύγιο προς την θάλασσα και το Λιτόχωρο.

Το καταφύγιο "Σπ. Αγαπητός" το 1983.  (2,070 μ.)
φωτ. του 1983 Φωτ. Ν.Νέζης

_____________________________________________________________________________________________________________________________
                                                        
Η διαδρομή από το καταφύγιο "Σπ. Αγαπητός" (2060 μ.) προς τις κορυφές, Μύτικας (2918 μ.), το ψηλότερο σημείο της Ελλάδας και  Στεφάνι ή Θρόνος του Δία (2909 μ.) 

   Σημαντική σημείωση - προειδοποίηση :                                                     

Η ανάβαση στις δύο αυτές ψηλότερες κορυφές της Ελλάδας, απαιτούν ορειβατική εμπειρία ή καθοδήγηση από έμπειρο ορειβάτη. Η ανάβαση γίνεται μέσα από μεγάλα σε ύψος βραχώδη και σχεδόν κατακόρυφα αναρριχητικά περάσματα (λούκια), ιδιαίτερα στο Στεφάνι και απαιτούν μεγάλη προσοχή, κατάλληλο εξοπλισμό και ικανότητα ελεύθερης ή τεχνητής αναρρίχησης, που διαφοροποιούνται ανάλογα από την εποχή. Οι χειμωνιάτικες αναβάσεις συνιστώνται μόνο για έμπειρη ορειβατική ομάδα. 
Συνιστάται πληροφόρηση από τους επίσημους οδηγούς βουνού των τοπικών ορειβατικών καταφυγίων ή από επίσημο ορειβατικό σύλλογο και όχι ανεπίσημες ανεξάρτητες ομάδες και άτομα. Βλέπε συλλόγους - μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Ε.Ο.Ο.Α. http://www.eooa.gr/  και τις ιστοσελίδες των καταφυγίων του Ολύμπου, (πληροφορίες πιο πάνω).Το μονοπάτι προς τις κορυφέςΑγριόγιδο σε μια αναπάντεχη εμφάνιση στο μονοπάτι προς τις κορυφές. Φωτ. Ν.Νέζης
http://goo.gl/w5qcQ

Το μονοπάτι στα "Ζωνάρια". Από σημαδεμένα σημεία του ξεκινά η ανάβαση στο Μύτικα και Στεφάνι.Τα βράχια προς τις κορυφές


Το κατακόρυφο "Λούκι" του Μύτικα. Φωτ. Ν. Νέζης

Μύτικας, 2,918 μ., η κορυφή του Ολύμπου
Στη φοβερή κορυφή Στεφάνι 2.912 μ., ή "Θρόνο του Δία". Η πιο δύσκολη και θεαματική κορυφή του Ολύμπου.

Η κορυφή Στεφάνι 2.912 μ., όπως φαίνεται από το Μύτικα. 


Από τον "Θρόνο του Δία", στην κορυφή Στεφάνι 2.912 μ.

Ο Μύτικας όπως φαίνεται από το Στεφάνι. Τους χωρίζει ένα σχίσμα και το κατακόρυφο χάος των γκρεμών των "Καζανιών".
Το απότομο και κατακόρυφο λούκι του Στεφανιού. Φωτ. Ν.Νέζης

Στο Στεφάνι, πάνω από τα σύννεφα.
Το Σκολιό ( 2905 μ.) από το Στεφάνι


Τα μεγάλα "Καζάνια" από το Στεφάνι

Από την κορυφή Στεφάνι, η κορυφή Προφήτης Ηλίας (2,788 μ.),
το καταφύγιο "Γ. Αποστολίδης" (2700 μ.) και η κορυφή Τούμπα (2785 μ.).
Η τέταρτη μεγάλη κορυφή "Σκολιό" (2905 μ.)
Οι μεγάλες κορυφές από το Σκολιό. Δεξιά ο Μύτικας και αριστερά του το Στεφάνι. Στο βάθος μόλις διακρίνεται το καταφύγιο Γ. Αποστολίδης και ο Προφ. Ηλίας.  Φωτ. Σωτ.Παντελίδης
Χιονισμένος Όλυμπος.  Η θέα από Σκολιό και Σκάλα. Φωτ. Ν. Νέζης

Ο Μύτικας που μόλις διακρίνεται από το Σκολιό. Φωτ. Ν.Νέζης
Χειμωνιάτικη ανάβαση στο Λούκι του Μύτικα. Φωτ. Κ. Τσιβελέκας

Στην κόψη Ναούμ, κάτω από το Στεφάνι. Φωτ. Κ.Τσιβελέκας
                                              Το οροπέδιο των Μουσών και το καταφύγιο Χρ. Κάκαλος  από τις Κορυφές. Φωτ. Μ.Στύλλας                                                                                                                                                                                                                  


Στο Λούκι του Μύτικα  

Μύτικας 2918 μ.  Φωτ. Μ.Στύλλας
__________________________________________________________________

Το μονοπάτι "Κοφτό" από το καταφύγιο "Σπ.Αγαπητός" (2060μ.) προς το οροπέδιο των Μουσών και τα ψηλά καταφύγια (2700 μ.)

Ρόμπολα  τεραστίων διαστάσεων και ηλικίας εκατοντάδων ετών.  http://goo.gl/dQ4CZ

Περπατώντας στο μονοπάτι "Κοφτό" .Το μονοπάτι "Κοφτό". Στο βάθος μόλις διακρίνεται το καταφύγιο "Σπ. Αγαπητός".  Φωτ. Ν.ΝέζηςΠερνώντας τον παγετώνα των Ζωναριών 


Προς το οροπέδιο των Μουσών και τα καταφύγια.
Μεταξύ ουρανού και γης στα 2600 μ. περίπου.
Μόλις ξεπροβάλλει το μικρό και εντυπωσιακό καταφύγιο που έχει το όνομα του
πρώτου Έλληνα κατακτητή του Ολύμπου, Χρήστου Κάκαλου, (2650 μ.) Αριστερά το Στεφάνι με το Μύτικα πίσω του, το Σκολιό και τους θεόρατους
γκρεμούς των μεγάλων "Καζανιών"
Καταφύγιο "Χρ. Κάκαλος" (2650 μ.)

Το μεγαλειώδες "θεϊκό" Στεφάνι πίσω από το καταφύγιο "Χρ. Κάκαλος"

Το ψηλότερο και ωραιότερο ελληνικό "μπαλκόνι"
Αναμνηστική πλάκα για τον Χρ. Κάκαλο στο ομώνυμο καταφύγιο 


Στα Ζωνάρια κάτω από το Στεφάνι. Φωτ. Ν.Νέζης

Το ψηλότερο εκκλησάκι της Ελλάδας, Προφήτης Ηλίας στην ομώνυμη κορυφή (2788 μ.)
Πρ. Ηλίας (2788 μ.).  Φωτ.Ν. Νέζης

Το ψηλότερο καταφύγιο της Ελλάδας "Γ. Αποστολίδης" (2700 μ.)Καταφύγιο "Χρ. Κάκαλος" (2650 μ.)

Το καταφύγιο "Γ. Αποστολίδης" (2700 μ.)Με πανσέληνο στο καταφύγιο Χρ.Κάκαλος

Στο οροπέδιο των Μουσών. Φωτ. Ν.Νέζης
Οροπέδιο "Μουσών"  
Οροπέδιο "Μουσών"   
Το πέρασμα του"Γιώσου" 

Το μονοπάτι προς τη θέση "Πετρόστρουγκα" 
Καταφύγιο Πετρόστρουγκας (1900 μ.) http://goo.gl/OgKCc.  Φωτ. Ν. ΝέζηςΔάσος οξυάς 

Η σπηλιά του ζωγράφου του Ολύμπου, Βασ. Ιθακήσιου σε φωτογραφία του 1983. 
_____________________________________________________________________________________

Ο άλλος Όλυμπος με διαφορετικές ματιές και σε διαφορετικές εποχές...


Θεϊκά λιβάδια
Πορεία στην απεραντοσύνη...


Άνθρωπος και βουνό ...
Ο Όλυμπος από τα δυτικά. Φωτ. Ν.ΝέζηςΝοτ.Όλυμπος . Η κορυφή Αγ. Αντώνιος. Φωτ. Ν.Νέζης
Η κορυφή Καλόγερος από την τοποθεσία Βρυσοπούλες.  Φωτ. Ν.Νέζης


Ο Όλυμπος από τη λίμνη Ολυμπιάδας - Σπαρμού.   Φωτ. Ν.Νέζης


Χαράδρα Ενιπέα. Φωτ. Ν.Νέζης
Παλαιά Μονή Αγ. Διονυσίου στη χαράδρα του Ενιπέα, http://goo.gl/RIrvw. Κατεστραμμένη από τους Ναζί.  Φωτ. Ν. ΝέζηςΧαράδρα Ενιπέα .Ο δρόμος προς τα Πριόνια το φθινόπωρο. Φωτ. Ν.Νέζης
Στο ρέμα Ναούμ. Φωτ. Κ. Σαραντάκος
Χαράδρα Ενιπέα. Φωτ. Ν.Νέζης


Η φωτ. ανήκει στον Μιχάλη Στύλλα διαχειριστή του καταφυγίου "Χρ. Κάκαλος" (http://www.olympus-climbing.gr/refuge.html) και έναν από τους Έλληνες κατακτητές του Έβερεστ το 2004, (http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/28721).


Φωτ. Μιχ. Στύλλας
_________________________________________________________________________________________


4. ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ (Βλέπε σημείωση και επόμενη ανάρτηση) :  


Το θέμα αυτό περιλαμβάνει συλλογή 70 φωτογραφιών. Λόγω του μεγάλου αριθμού των φωτογραφιών, έγινε δημοσίευση τους σε ξεχωριστή επόμενη ανάρτηση. Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο : 

http://goo.gl/zKCS4


5 σχόλια:

 1. Κακαριάδης Θόδωρος17 Φεβρουαρίου 2013 - 3:57 μ.μ.

  ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ Η ΨΥΧΗ.
  ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΝΕΙΡΑ ,ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ
  ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΙΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ.
  ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ,ΠΑΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟ,
  ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΗΚΕ.................
  ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΡΑΣΙ.......ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ
  ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΕΙΣ!!!!!!!!!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΚΑΡΙΑΔΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θεόδωρος Τζανετάκος17 Φεβρουαρίου 2013 - 4:00 μ.μ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΤΟ SITE ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΩ
  Θεόδωρος Τζανετάκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΦΙΛΕ ΤΑΚΗ. ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ.
  ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΑ ΕΞΩΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ , ΤΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ "ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ"-ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΑΛΛΙΩΣ!
  ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΙΣΩΣ ΤΟ Μ Π Ρ Α Β Ο ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ
  ΠΟΠΗ ΑΓΑΘΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σταύρος Βιρβιδάκης18 Φεβρουαρίου 2013 - 10:12 π.μ.

  Φανταστικές φωτογραφίες! Thank you Τάκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το σχόλιο σας.